Vedtager ny lov: Nu skal bind og tamponer være gratis alle offentlige steder

25/11/2020 12:37

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Skotland har som første land i verden besluttet at hygiejneprodukter skal være gratis.

Beslutningen blev vedtaget af et enstemmigt parlament tirsdag stemte for en lov, der gør bind og tamponer gratis for menstruerende kvinder.

Det skriver den skotske avis The Herald.

Efter den nye lov er vedtaget, skal der nu være gratis hygiejneprodukter på alle offentlige steder.

Loven er vedtaget efter flere store undersøgelser i det britiske har kunne afdække, hvad briterne kalder for ”period poverty”.

Det er noget der er et ganske reelt problem i både England og Skotland, at nogle kvinder oplever ikke at have råd til hygiejneprodukterne.

Problemet har fået stadig større opmærksomhed i både England og Skotland.

For ikke mange måneder siden, besluttede størstedelen af de professionelle fodboldklubber i begge lande, at tamponer og bind skulle være gratis for kvindelige tilskuere.

Og nu bliver problemet altså taget op i den brede offentlighed.

Alt for mange har problemer

Ifølge en undersøgelse lavet i det britiske, har en ud af fem kvinder i løbet af livet oplevet, ikke at have råd til bind eller tamponer.

En anden undersøgelse fra 2017 viste, at hver fjerde pige eller kvinde der gik i skole, havde problemer med at skaffe hygiejneprodukter. Blandt andet derfor, har Skotlands regering nu besluttet at der altid skal være gratis bind eller tamponer på eksempelvis skoler.

Denne form for initiativ har endnu ikke været op til den store debat i Danmark, men måske burde det.

I 2016 kunne forkvinden for Det danske kvinderåd nemlig oplyse, at kvinder i gennemsnit bruger cirka 12.000 kroner på hygiejneprodukter, i løbet af deres liv.