En ung kvinde fik konstateret brystkræft – og blot to uger senere modtog hendes søster den samme hjerteskærende besked.
28-årige Katie Cooper fra Charlotte, North Carolina, blev i september 2024 klar over, at noget ikke var, som det skulle være, da hun opdagede en knude i brystet – på størrelse med en golfbold. En biopsi bekræftede hurtigt hendes værste frygt: Hun havde brystkræft i stadium to, og typen var den særligt aggressive triple-negativ (TNBC).
Chokeret og overvældet ringede Katie straks til sin storesøster Lyndsay, som bor i New York, og opfordrede hende til at blive tjekket.
"Hun havde fundet en knude og sagde til mig: 'Vil du ikke nok lade dig undersøge,'" fortæller 32-årige Lyndsay til KHOU11 ifølge Daily Mail. "Samme dag tog jeg i fitnesscentret, og under badet tænkte jeg, jeg lige ville mærke efter selv – og dér var den. En knude. Jeg kunne næsten ikke tro det."
Det viste sig, at begge søstre havde samme type brystkræft, i samme stadium. TNBC udgør omkring 15 % af alle brystkræfttilfælde og rammer oftest kvinder under 40 år.
Ifølge American Cancer Society adskiller TNBC sig fra andre former for invasiv brystkræft ved at vokse hurtigere, sprede sig hurtigere, have færre behandlingsmuligheder og ofte en dårligere prognose.
Overlevelsen afhænger af sygdommens stadium. Ifølge Cleveland Clinic overlever omkring 60 % af patienterne med stadium to og tre i mindst fem år efter diagnosen – mens overlevelsen i stadium fire falder drastisk til omkring 10 %.
"Den vokser ekstremt hurtigt og er virkelig aggressiv, så jeg føler mig meget heldig over, at vi opdagede det så tidligt," siger Lyndsay. "Det er helt vildt – vi har tumorer i samme størrelse, samme stadium og samme behandling. Det er virkelig underligt."
Søstrene fremhæver, hvor vigtigt det er at være opmærksom på kroppens signaler. Deres årvågenhed har muligvis reddet deres liv. De har begge genet BRCA1 – en mutation, der øger risikoen for brystkræft markant.
"Da jeg var 25, tog jeg en 23andMe-test – mest af nysgerrighed, fordi vi har to mødre og blev undfanget med en sæddonor. Vi har altid vidst, at vi måske havde halvsøskende derude," fortæller Lyndsay.
Testen afslørede, at de er 50 % ashkenazisk-jødiske – en gruppe med øget risiko for BRCA1-mutation. Herefter begyndte Lyndsay regelmæssigt at få MR-scanninger og tjek.
Da Katie i september kontaktede sin læge, var det samme sygeplejerske, som havde undersøgt hende tre måneder tidligere. "Den her knude var her helt sikkert ikke sidste gang," sagde sygeplejersken og understregede vigtigheden af at lytte til sin krop.
Katie og Lyndsay har valgt at dele deres kræftrejse på sociale medier for at sprede opmærksomhed og støtte andre. De har dokumenteret alt fra at barbere håret og købe parykker til kemoterapiforløb – alt sammen med varme, humor og smil til deres over 17.600 følgere på TikTok.
"Det har været rørende at høre fra så mange kvinder, der skriver: 'Jeg er også i 20’erne' eller 'jeg er i 40’erne og har haft kræft'," fortæller Lyndsay.
"Jeg ønsker ikke, at andre skal gå igennem det samme, og hvis jeg kan få nogen til at blive testet for BRCA1 – også selv uden familiehistorik – så gør jeg det gerne. Det er mere almindeligt, end man tror. Og at kende sin risiko og kunne tage forholdsregler giver en kæmpe tryghed."