Ny lov trådt i kraft: Disse hunderacer er nu ulovlige

02/10/2023 12:56

|

Sebastian Ilsøth

Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Nu er det slut med at avle disse hunde.

Mest læste i dag

I Holland er en ny lov trådt i kraft, der forbyder avl af hunde med flade snuder. Dyrenes Beskyttelse mener, at vi kan lære af dette herhjemme.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Dyrenes Beskyttelse udsender denne erklæring og påpeger, at flade snuder medfører alvorlige velfærdsmæssige problemer for dyr som hunde, katte og kaniner. Disse dyr lider af sundhedsmæssige komplikationer som en konsekvens af den avl, der er blevet dyrket for at opnå et eftertragtet, men skadeligt udseende.

I Holland har regeringen truffet beslutning om at forbedre dyrenes velfærd. Fra den 24. august blev der indført et totalt avlsforbud for hunde med flade snuder. Dette betyder, at det nu er ulovligt at opdrætte hunde, der falder ind under den røde kategori i en trafiklysmodel for snudeformer.

Der var en overgangsperiode, hvor opdrættere havde tilladelse til at krydse hunde med flade snuder med hunde med længere næser i håbet om at skabe en ny generation af dyr med sundere snudeformer og mindske de lidelser, der følger med flade snuder. Desværre benyttede kun få opdrættere denne mulighed, og derfor har man nu indført det totale avlsforbud for kortsnudede hunde. Dette er noget, vi kan lære af herhjemme, ifølge Dyrenes Beskyttelse.

Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, udtaler: "I Danmark er der ingen beskyttelse mod menneskers ønske om flade snuder hos hunde. Vi er derfor meget begejstrede for at se, hvordan Holland har truffet dette skridt og nu beskytter hundene gennem lovbestemmelser."

Håndhæves med bøder

For at undgå smuthuller i loven har hollænderne taget skridt til at inkludere voksne hunde, der er blevet opereret for at forbedre deres velfærd, i forbuddet, da disse hundes genetiske defekter stadig kan overføres til hvalpene.

De nye regler vil blive håndhævet af den hollandske fødevare- og forbrugersikkerhedsmyndighed (NVWA). Overtrædelse af reglerne kan medføre bøder på op til 1.500 euro, ifølge det hollandske fødevareministerium. I de fleste tilfælde vil opdrætterne også blive tvunget til at stoppe avlen.

Hundene skal ikke lide for skønheden

Det blev tidligere rapporteret i juli, at mange hunde med flade snuder lider af søvnapnø, men lidelserne begrænser sig ikke til dette. Disse dyr har også risiko for andre sundhedsmæssige problemer som forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, hvilket påvirker deres immunforsvar, hormoner og stofskifte og dermed livskvaliteten.

Jens Jokumsen påpeger: "De flade snuder er populære, men det er vigtigt at have regler for avlen, der prioriterer dyrenes velfærd. Den flade snude er ikke naturlig, men er resultatet af århundreders avl, især de seneste 50 år. Det er vores ansvar at give vores hunde de bedste muligheder for et godt liv og fokusere mere på sundhed og velfærd i avlen."

I Danmark er der bestemmelser i dyrevelfærdsloven, der giver ministeren mulighed for at fastsætte særlige regler for avl af familiedyr.