Monica lider af en sjælden sygdom: Bruger mere end 30.000 kroner om måneden på mad til sig selv

23/10/2023 20:31

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Monica Wickstrøm (56) skal spise enorme mængder mad for at få næring i kroppen. Den dyre månedlige diæt virker for Wickstrøm, men snart er hun ruineret.

Mest læste i dag

Monica Wickstrøm (56) udtaler til Dagbladet, at det negativt påvirker hendes økonomi, når hun mister muligheden for at have råd til andet end mad. Wickstrøm lider af Crohns sygdom og har gennemgået adskillige operationer. Dette har resulteret i, at hun har udviklet den sjældne tarmsygdom korttarm, hvilket betyder, at hun er nødt til at indtage store mængder mad for at optage de nødvendige næringsstoffer.

Wickstrøm deler, "Jeg vejede kun 40 kilo, da jeg blev udskrevet fra hospitalet. Da jeg så mig selv i spejlet, bemærkede jeg, at mine knæ var større end mine lår. Det skræmte mig med tanken om døden."

Monicas læge, Snorri Olafsson, har foreslået en diæt, der koster hende 7.985 kroner om ugen, svarende til 31.940 norske kroner (20.740 danske kroner) om måneden ifølge NRK. Ifølge Forbrugerforskningsinstituttet SIFO's referencebudgetberegner, forventes en enlig kvinde mellem 51 og 60 år at bruge 3.620 NOK om måneden på mad og drikke.

Dette betyder, at Wickstrøm spiser og drikker næsten ti gange mere end, hvad en kvinde i hendes aldersgruppe normalt ville bruge. Hun forklarer, "Jeg er nødt til at spise rene råvarer, så det indebærer meget rent kød, fisk og grøntsager. Dette er min medicin, og jeg mærker allerede en betydelig forbedring, både fysisk og mentalt, siden jeg fulgte denne diæt. Derfor mener jeg, at det burde dækkes enten via recept eller en grundydelse."

Hun tilføjer, "De høje priser på fødevarer betyder, at jeg snart ikke vil have råd til andet end mad."

Sundheds- og Omsorgsstyrelsen har oplyst til NRK, at almindelig mad ikke kvalificerer sig til støtte under Blå Receptreglementet.

Overlæge Snorri Olafsson ved Sykehuset Innlandet Gjøvik arbejder sammen med flere andre patienter for at finde de bedste diæter og behandlingsmetoder. Han forklarer, "Korttarm er en yderst sjælden og kompliceret sygdom. Hvad der er sundt for dig og mig, er ikke nødvendigvis sundt for disse patienter."

Han forklarer, at i de mest alvorlige tilfælde går 90 procent af kalorierne direkte igennem tarmen uden at blive optaget. Olafsson har arbejdet med korttarmssyndrompatienter i Norge og i udlandet i en længere periode og mener, at Norge er et af de lande, der mangler investeringer i behandlingen af patienter med tarmsygdomme.

Han siger, "Kun Danmark har et meget bedre system til denne type patienter. I vores land har vi ikke specialiserede hospitalsafdelinger til at behandle disse patienter, hvilket andre lande har. Derfor mangler politikerne de nødvendige oplysninger om, hvordan man skal håndtere disse patienter."