Grøntsagerne har for alvor vundet indpas i mange hjem, hvor de ofte spiller hovedrollen i en bred vifte af retter.
Blandt de populære grøntsager er radisen, der med sin sprøde konsistens og friske smag har vundet mange danskeres hjerter. Radiser bruges ofte både i frisk og syltet form, men netop syltning af radiser kan medføre alvorlige sundhedsrisici, hvis de opbevares forkert over længere tid.
Det måtte en mand i Kina for nylig erfare. I byen Zhengzhou i Henan-provinsen blev han alvorligt syg, efter at have spist syltede radiser, der havde været opbevaret i et år, skriver Sanook.com.
Kort efter indtagelsen fik manden symptomer som mavesmerter, åndedrætsbesvær og en lilla misfarvning af læber, hud og negle. En undersøgelse på hospitalet afslørede, at han havde fået nitritforgiftning.
Ifølge Zhu Yi, lektor i fødevare- og ernæringsteknologi ved Kinas Landbrugsuniversitet, kan store mængder nitrit i kroppen føre til alvorlige tilstande som methæmoglobinæmi, hvor blodet mister evnen til at transportere ilt rundt i kroppen.
Højt nitratindhold er en udfordring
Syltede radiser er særligt populære i vinterperioden, hvor de ofte betragtes som gavnlige for immunforsvaret. Dog indeholder de et naturligt højt niveau af nitrat, der under længere opbevaring kan omdannes til det sundhedsskadelige nitrit.
Eksperter advarer om, at store mængder nitrit kan føre til symptomer som svimmelhed, kvalme og i alvorlige tilfælde øge risikoen for kræft. Nitrit kan reagere med mavesyre og danne nitrosaminer, som forbindes med kræft i mave og spiserør.
Sikker syltning kræver friske råvarer og god hygiejne
For at minimere risikoen ved hjemmelavet syltning anbefaler eksperter at bruge friske råvarer og opretholde en høj hygiejnestandard under hele processen.
Nitritniveauet i syltede fødevarer er typisk højest i de første 1-2 uger efter syltning, men falder til et mere sikkert niveau efter cirka 20 dage. I den kinesiske mands tilfælde tyder det på, at radiserne enten var blevet opbevaret forkert eller var blevet forurenet under syltningen.