En landmand i det sydlige Australien fangede et dyr, der var anset for lokalt uddød i over et århundrede, mens han forsøgte at beskytte sine høns.
Frank Pao-Ling Tsai fra Beachport i Australien hørte 'panik' fra sine høns og løb udenfor tidligt om morgenen den 26. september sidste år, fortalte han McClatchy News i en e-mail. Inde i buret fandt Tsai et plettet væsen og en død høne, sagde han.
"Jeg anede ikke, hvad det var først. Jeg forventede at finde en kat, men fandt dette lille dyr i stedet," sagde Tsai til Australian Broadcasting Corporation.
Dyret havde en pelsdækket brun krop, lang hale og hvide pletter. På et billede af Tsai så den vred ud og blottede sine tænder mod kameraet. Tsai fangede væsenet i et kyllingebur, fortalte han McClatchy News. Han tog billeder og delte dem i håb om at identificere dyret.
De relevante myndigheder identificerede dyret som en plettet quoll, sagde National Parks and Wildlife Service of South Australia til McClatchy News.
En quoll er 'omkring katte-størrelse' med en 'katte-lignende form, men meget stærkere kæber og meget længere hjørnetænder', sagde Limestone Coast distriktets vildtforvalter Ross Anderson til McClatchy News.
Den plettede quoll er en truet quoll-art og den 'største indfødte kødæder tilbage på det australske fastland', ifølge Australian Conservation Foundation. Der er anslået 14.000 af dem tilbage i naturen, sagde organisationen.
Den sidste officielt dokumenterede observation af en plettet quoll i det sydlige Australien var i 1880'erne, sagde Anderson. Arten har været anset for lokalt uddød i over 130 år.
"Det er virkelig en engangsbegivenhed," sagde Anderson til Australian Broadcasting Corporation.
"Det er fantastisk at have noget, vi troede var uddødt, dukke op ved vores bagdør," sagde Anderson til The Guardian.
Den quoll, som Tsai oprindeligt fangede, formåede at undslippe gennem et beskadiget hjørne af buret, sagde han. Myndighederne satte en ny fælde op og fangede igen en plettet quoll, sagde Anderson.
"Vi regner med, at det er det samme dyr baseret på arrene i ansigtet. Vi kan ikke være sikre på, hvor det kommer fra," sagde Anderson til The Guardian.
"Det kunne have været en relikviebestand. Eller det kunne have været et dyr, der er flyttet fra andre områder… eller det kan have undsluppet fra fangenskab," sagde Anderson til McClatchy News.
"Vi tog noget DNA for at se, om vi kan finde ud af de sandsynlige oprindelser. Det er en stor mulighed for os at få noget information, og det ville være fantastisk, hvis det viste sig at være en relikviebestand," lød det også.
Efter at være blevet undersøgt af en dyrlæge og DNA-testet, blev den fangede quoll frigivet, sagde Anderson. Der er blevet opsat kameraer og fælder for at studere den genopdagede quoll-art og se, om der er flere omkring Beachport, sagde han.