Mens krigen i Ukraine fortsætter med at dominere overskrifterne, rejser en ny vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) et bekymrende spørgsmål: Hvad sker der, når krigen slutter?
Ifølge FE kan svaret være alarmerende.
Hvis krigen enten afsluttes eller går i stå, kan Rusland potentielt få mulighed for at genopbygge sin militære styrke og være klar til en storskalakrig mod Europa inden for fem år – forudsat at NATO ikke opruster på samme måde som USA.
I den nye trusselsvurdering, der blev offentliggjort tirsdag, ser FE på, hvordan Rusland kan udvikle sig som en militær trussel mod Europa i de kommende år.
Sådan skriver Ekstra Bladet.
Lige nu er Ruslands militære kapacitet svækket efter to års krig i Ukraine.
De massive tab af soldater og materiel gør det usandsynligt, at Rusland både kan opretholde sin krigsindsats i Ukraine og samtidig gå i krig med et NATO-land.
Men hvis kamphandlingerne stopper, kan situationen ændre sig markant.
Rusland vil få tid og ressourcer til at genopbygge sin hær, styrke sin forsvarsindustri og forberede sig på en ny konflikt.
NATO’s oprustning bliver afgørende
FE’s vurdering understreger, at Europas sikkerhed i høj grad afhænger af, hvor hurtigt og effektivt NATO opruster.
Hvis de europæiske lande ikke matcher USA’s militære investeringer, kan Rusland om få år stå med en styrke, der giver mulighed for en storskalakrig i Europa – uden amerikansk indgriben.
Dette scenarie rejser en række alvorlige spørgsmål, som vækker stor bekymring i de europæiske lande.
Selvom krigen i Ukraine stadig pågår, sender den nye danske trusselsvurdering et klart signal om, at Europas sikkerhed ikke kun afhænger af krigens udfald – men også af, hvad der sker efterfølgende.