Der vokser en stigende utilfredshed blandt hospitalsansatte i England. En betydelig frustration over lønudviklingen har ført til, at en gruppe af landets yngste læger nu har valgt at markere deres modstand – i form af en mulig strejke.
Turnuslæger, som udgør omkring en fjerdedel af det britiske sundhedsvæsen, har stemt ja til at gå i strejke. Det sker efter, at myndighederne har tilbudt en lønforhøjelse på 5,4 procent – et tilbud, der opfattes som langt fra tilfredsstillende.
Det rapporterer DR.
Den britiske lægeforening, British Medical Association (BMA), har længe kæmpet for en betydeligt større lønforhøjelse. Ifølge BMA har lægernes realløn været under pres i årevis, og foreningen kræver derfor en stigning på 29 procent. Det beløb skal ifølge BMA kompensere for den økonomiske tilbagegang, der er opstået siden finanskrisen.
BMA understreger, at budskabet fra lægerne er entydigt:
“Lægerne har gjort deres holdning klar. De vil ikke acceptere at være 20 procent mindre værd end i 2008,” lyder det i en udtalelse fra British Medical Association.
Denne beslutning giver fagforeningen grønt lys til at iværksætte strejker frem til januar, selvom en præcis dato for den første aktion endnu ikke er fastsat.
Turnuslægerne er i gang med deres speciallægeuddannelse og har en vigtig rolle på hospitalerne, især i akutafdelinger og travle enheder. Sundhedsmyndighederne frygter, at en strejke vil lægge yderligere pres på et sundhedssystem, der allerede er hårdt belastet.