Cirka 30 millioner europæere bor i områder, hvor koncentrationen af fine partikler er mindst fire gange højere end WHO's anbefalinger. Byen med den mest forurenede luft er Skopje, der er hovedstaden i Nordmakedonien.
Luften, vi indånder i byerne, bliver stadig mere forurenet. En undersøgelse og et interaktivt kort fra The Guardian viser, at de fleste lande i Europa har nået bekymrende niveauer af luftforurening. 98% af befolkningen bor i områder, hvor forureningen fra fine partikler (PM2,5) er meget skadelig.
30 millioner europæere lever over WHO's grænseværdier
De fleste europæiske byer har højere forureningsniveauer fra fine partikler end WHO's retningslinjer. Det mest berørte land i Europa er Nordmakedonien, hvor to tredjedele af indbyggerne bor i områder, hvor koncentrationen af PM2,5 er mere end fire gange højere end WHO's retningslinjer.
Men dette land er ikke alene om at have høje forureningsniveauer. Det samme gælder for Serbien, hvor over halvdelen af befolkningen indånder luft, der er fire gange mere forurenet end WHO's grænseværdier.
Situationen er også alvorlig i Po-dalen i Norditalien, hvor mere end en tredjedel af indbyggerne og de omkringliggende regioner indånder luft, der er fire gange mere forurenet. I alt lever næsten 30 millioner europæere i områder, hvor koncentrationen af fine partikler er mindst fire gange højere end WHO's anbefalinger.
I Tyskland lever tre fjerdedele af befolkningen med mere end det dobbelte af den anbefalede værdi. I Spanien er tallet 49%, og i Frankrig er det 37%. Omvendt er de nordvesteuropæiske lande mindst påvirkede, især Island, Norge, Sverige og Finland. Det skriver RTBF.
De mest forurenede områder er også de fattigste
Undersøgelsen afslører også, at de mest forurenede byområder er dem, hvor de fattigste befolkningsgrupper bor. Dette er et velkendt fænomen, der udgør en stor miljømæssig uretfærdighed.
"Det er presserende at rense luften - især i Østeuropa - for at sikre lige muligheder for et sundt liv i hele Europa," sagde Barbara Hoffmann, professor i miljøepidemiologi ved universitetet i Düsseldorf, til The Guardian.
Undersøgelsen er baseret på detaljerede satellitbilleder og målinger fra over 1.400 jordstationer. Dataene blev indsamlet af forureningseksperter fra universitetet i Utrecht (Holland) og det schweiziske institut for tropisk og folkesundhed, som en del af Expanse-projektet, der er finansieret af EU.