Halvdelen af disse personer har oplevet Havana-syndrom

23/02/2022 17:07

|

Christina Hansen

Foto. Shutterstock

Mest læste i dag

Hvad er Havana syndrom?
Havana syndrom er et sæt symptomer rapporteret af amerikanske og canadiske ambassadepersonale i Cuba, der går tilbage til 2016.

Symptomer på Havana syndrom omfatter pludselig svimmelhed, kvalme, hovedpine og hovedtryk.

Mange rapporterer, at de hørte en stor støj og et intenst tryk i deres hoveder, hvilket førte til svimmelhed og endda synsforstyrrelser.

En tidligere CIA-agent beskrev hændelsen, der førte til hans Havana-syndrom, som "en masseulykkesbegivenhed."

Et team af læger, der undersøgte symptomerne, rapporterer, at intet lignende dem der nogensinde var blevet rapporteret i medicinsk litteratur.

Hvad forårsager Havana syndrom?
Den faktiske årsag til Havana syndrom er uklar, men rapporterede symptomer ser ud til at komme fra direkte bølgelængdeenergi.

National Academy of Sciences, Engineering and Medicine afslørede i 2020, at symptomerne var i overensstemmelse med virkningerne af rettet mikrobølgeenergi, som Rusland længe har undersøgt.

I 2018 betragtede amerikanske efterretningstjenestemænd Rusland som en førende mistænkt i angreb, der ville resultere i Havana-syndromet, men det er ikke entydigt.

Årsagen til angrebene menes at være sket i et forsøg på at indsamle digitale data fra amerikansk efterretningspersonale, men dette er stadig ubevist.

Hvem hævder at have været ramt af Havana syndrom?
Næsten halvdelen af ​​alle rapporterede tilfælde af Havana-syndrom påvirker CIA-officerer eller deres pårørende.

Omkring 60 involverede embedsmænd fra forsvarsministeriet og yderligere 50 andre er knyttet til udenrigsministeriet.

FBI-agenter og personale har rapporteret, at de har oplevet symptomer i udlandet, især i Europa og Centralasien - med omkring tyve forekommende i Wien.

Den første sag i Washington DC blev rapporteret i maj 2021, hvor USA efterforskede et muligt mikrobølgeangreb.

Den 24. august 2021 blev vicepræsident Kamala Harris' fly til Vietnam forsinket i tre timer på grund af en "unormal helbredshændelse", der menes at have været Havana-syndromet.

Det blev dog ikke bekræftet, at det havde nogen relation til tilstanden.

En måned senere blev et CIA-direktørteam rapporteret at have haft symptomer på tilstanden under en rejse til Indien.

En talskvinde for CIA afviste at bekræfte sagen, men siger, at den amerikanske regering og agenturet tager enhver hændelse alvorligt.

Hun siger ifølge Axios, "direktør Burns har gjort det til en topprioritet at sikre, at betjente får den pleje, de har brug for, og at vi kommer til bunds i dette.

"Vi har styrket indsatsen for at fastslå årsagerne til hændelserne, herunder at sammensætte et hold af vores allerbedste eksperter - og bringe en intensitet og ekspertise til dette spørgsmål svarende til vores bestræbelser på at finde [Osama] bin Laden."

Hvad har den amerikanske regering sagt om Havana-syndromet?
Regeringsembedsmænd talte for første gang om at opleve Havana-syndromet på Det Hvide Hus' område og i deres eget hjem.

I en tale til CBS sagde Olivia Troy, som var rådgiver for indenlandsk sikkerhed og terrorbekæmpelse for tidligere vicepræsident Mike Pence, at hun var på trapperne til West Wing i Det Hvide Hus i 2019, da hun følte et stik på højre side af sit hoved.

"Det var sådan en gennemtrængende følelse på siden af ​​mit hoved," sagde Troy. "Det var ligesom, jeg kan huske, at det var på højre side af mit hoved, og jeg blev ligesom svimmelhed.

"Jeg var ustabil, jeg havde kvalme, jeg var noget desorienteret, og jeg husker bare, at jeg tænkte: 'OK, du må ikke falde ned af trapperne. Du skal finde din grund igen og støt dig selv.'"

Utallige andre embedsmænd siger, at de oplevede den samme sensation på samme sted som Troy.

Tidligere national sikkerhedsrådgiver John Bolton sagde, at et højtstående medlem af det nationale sikkerhedsråd, som bad om ikke at blive navngivet, var på samme sted, da han blev ramt af de samme symptomer som Troy.

"De havde desorientering og ringen for ørerne. Og bare en generel manglende evne til at fungere," siger Bolton til CBS.

Selvom flertallet af embedsmænd oplevede deres symptomer i Det Hvide Hus, var en embedsmand hjemme, da Havana-syndromet ramte.

Miles Taylor var stabschef for Department of Homeland Security for Trump-administrationen, da han blev vækket kl. 03.00 i april 2018 til en kvidrende lyd i hans ører.

Han fortalte nyhedsmediet, at han gik hen til vinduet og så en hvid varevogn parkeret udenfor med dens bremselys tændt. Han sagde, at den samme hændelse skete omkring fem uger senere.

Næste morgen vågnede han og følte sig desorienteret og syg. "Næste dag, at føle sig ude af balance, bare at føle sig ude af det igen, den slags hjernerystelse-lignende symptomer, du ville have fra, du ved, at blive slået ret hårdt i en sport," sagde Taylor.

"Og den hændelse skilte sig ud for mig, fordi jeg faktisk lige var ved at gøre klar til at tage afsted for at tage til Israel med en kongresdelegation."

Direktøren for CIA, William Burns, siger, at det er på tide at tage sagen alvorligt, og embedsmændenes påstande kan ikke ignoreres.

Mens Burns siger, at han ikke kunne kommentere de enkelte sager, sagde han: "Hver historie, jeg har hørt, hver betjent, jeg har mødt, som er blevet berørt af dette, fordobler bare mit engagement og min beslutsomhed i dette spørgsmål."