Forskere laver opsigtsvækkende opdagelse: Derfor bør postevand koges

18/03/2024 13:56

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Forskningen viser gode resultater ved kogning af vandet.

Andre læser også

Flere i Danmark værdsætter den fordel, det er, at kunne tappe drikkevand lige fra hanen. Landet er berømt for sit klare og sikre drikkevand, en kvalitet der gør det til en naturlig del af hverdagen for mange danskere at hente vand direkte fra køkkenhanen.

Dog kan der være visse risici forbundet med at drikke vand direkte fra hanen, især hvis vandet er meget kalkholdigt.

Et banebrydende fund af et forskerhold fra Kina, anført af Eddy Zeng, har afsløret, at noget så enkelt som kogning af postevand kan mindske indholdet af mikroplast med helt op til 80 procent. Dette fund kan have vidtrækkende positive konsekvenser for folkesundheden verden over, idet nano- og mikroplast - små plastikpartikler fra 0,001 til 5 millimeter, som findes i alt lige fra polystyren til polypropylen - betragtes som skadelige, når de indtages af mennesker.

Studiet, publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology Letters, omfattede indsamling og analyse af vandprøver fra hanen, hvor der blev fundet op til et milligram plast per liter vand. Forskerne observerede et betydeligt nedgang i mængden af mikroplast i vandet efter at have kogt vandprøverne i fem minutter og derefter ladet dem afkøle.

Denne simple metode er blevet rost for sin effektivitet, og forskergruppen mener, at den kan spille en vigtig rolle i forbedringen af folkesundheden ved at nedsætte mængden af mikroplast, som indtages gennem drikkevand.

Interessant nok viste resultaterne, at fjernelsen af mikroplast var mere effektiv i hårdt vand, som indeholder mere kalk, end i blødt vand. Dette skyldes, at mikroplastpartiklerne binder sig til kalkpartiklerne, som så fjernes ved kogning. Det betyder, at husstande med særligt kalkrigt vand kunne drage fordel af at koge deres drikkevand.

Foruden at fjerne mikroplast kan kogning af vandet også eliminere skadelige bakterier og parasitter samt formindske niveauet af visse tungmetaller, hvilket yderligere styrker argumentet for denne praksis.

Det er dog værd at bemærke, at denne forskning blev udført i Kina, og vandprøverne stammer derfor derfra.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet, ser mikroplast ikke ud til at være et problem i det danske drikkevand, ifølge Danske Vandværker.

Professor Caroline Gauchotte-Lindsay fra University of Glasgow har rost studiets bidrag til forståelsen af, hvordan mikroplast opfører sig under opvarmning. Hun understreger dog, at problemet med mikroplast i drikkevand bør håndteres tidligere i processen, specifikt ved at udvikle vandbehandlingsanlæg, der kan fjerne mikroplast, før det når forbrugeren.

Denne forskning understreger behovet for løbende at være opmærksom på, hvordan vi kan mindske eksponeringen for potentielt skadelige stoffer i vores hverdag, samt vigtigheden af at forbedre vandbehandlingsmetoder for at sikre et renere og sikrere drikkevand.