Første hovedstad i Europa der infører forbud mod el-scootere

17/09/2023 19:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det var også den første hovedstad, der legaliserede udlejning af dem.

Mest læste i dag

Paris har taget det bemærkelsesværdige skridt med at blive den første europæiske hovedstad, der har indført et forbud mod udlejede elektriske scootere. Denne beslutning blev officielt truffet sidste fredag af rådhuset, som ønsker at genvinde roen i byens gader.

Dette markante skridt kommer efter fem år, hvor Paris var den første europæiske by til at åbne op for det "fritsvævende" marked for delte elektriske scootere i 2018. Sidste torsdag blev den sidste af byens 15.000 e-scootere indsamlet og læsset ind i varevogne, hvilket markerer en afslutning på denne æra. Disse begivenheder blev rapporteret af The Guardian.

Store problemer

Den femårige periode med at leje e-scootere i Paris, hvor scootere kunne efterlades og samles op via mobilapps, blev kendetegnet ved en intens brug, især blandt de under 35 år og studerende. Dog var det også fyldt med kontroverser. Politikere havde længe advaret om sikkerhedsproblemer, belastninger for fodgængere og gader fyldt med parkerede scootere, der ofte var spredt i store bunker. Der var også tvivl om den egentlige positive miljømæssige indvirkning af scootere.

I 2020 blev de strengeste regler i verden indført for at begrænse antallet af operatører og regulere hastighederne automatisk som reaktion på klager over den kaotiske brug af e-scootere. Men det var stadig utilstrækkeligt til at berolige befolkningen.

Afstemning om afskaffelse

I april besluttede borgmesteren i Paris, Anne Hidalgo, at afholde en folkeafstemning om skæbnen for e-scooterne, hvor næsten 90 procent af befolkningen stemte for et forbud. Dette blev betragtet som en sejr for direkte demokrati, selvom valgdeltagelsen kun nåede 7,5 procent.

Med forbuddet mod udlejede e-scootere er der nu spørgsmål om, hvilke alternative transportmidler de tidligere brugere vil benytte sig af. Rådhuset mener, at byens omfattende offentlige transportsystem og udvidede netværk af cykelstier vil være tilstrækkelige alternativer. Mange tidligere e-scooterbrugere forventes at gå, tage busser eller metroer eller måske investere i deres egne scootere. Analytikere følger også udviklingen af elektriske udlejecykler, som drives af de samme firmaer, der tidligere tilbød e-scootere, såsom Tier, Dott og Lime, samt Paris' eget Vélib-cykeludlejningsprogram. Det skal også bemærkes, at der har været en betydelig stigning i brugen af private cykler i Paris i de seneste år.

David Belliard, viceborgmesteren med ansvar for transport og offentlige rum, udtalte: "Vi ved, at det er muligt at leve i en storby uden en el-scooterudlejningsordning... Dette er en del af vores større arbejde med at forbedre og berolige det offentlige rum i Paris."

De udlejede scootere vil blive omfordelt til andre byer. De fleste Tier-scootere vender tilbage til Tyskland eller Warszawa, mens Lime sender dem til Lille, London, København og tyske byer. Dott planlægger at sende nogle af sine scootere så langt væk som til Tel Aviv.