Olie- eller guldreserver under jorden kan have enorm betydning for et lands økonomi. Mellemøsten er et klart eksempel på dette, hvor oliestaterne i de seneste år har opnået stor velstand.
El Salvador kan nu stå over for en lignende udvikling, da man netop har opdaget et gulddepot i undergrunden, som anslås at være 21 milliarder kroner værd. Dog hæmmer landets lovgivning muligheden for at udvinde den store mængde guld.
Det skriver tekniikkatalous.
I 2017 blev El Salvador det første land i verden til at forbyde al kommerciel metalminedrift. Beslutningen blev set som en milepæl, hvor lokalsamfund, miljøforkæmpere og den katolske kirke kæmpede for at beskytte miljøet mod de ødelæggende konsekvenser af minedrift.
Forbuddet blev dengang hyldet som en stor sejr, men nu står landet over for nye overvejelser, der kan udfordre grundlaget for beslutningen.
Præsident Nayib Bukele har kaldt forbuddet "absurd" og mener, at ansvarlig minedrift kan være nøglen til at løfte El Salvador ud af fattigdom. “Det kunne være verdens største guldreserve pr. kvadratkilometer,” skrev han for nylig på X.
Præsidenten ser minedrift som en mulighed for at investere i naturgenopretning og modernisering, samtidig med at økonomien får et nødvendigt løft. Ifølge Bukele indeholder undergrunden også vigtige materialer som gallium, tantal og tin, som er afgørende for fremtidens teknologiske udvikling.
Minedrift kræver store mængder vand og kan føre til forurening af floder og søer, hvilket kan være katastrofalt i et land med allerede knappe ressourcer. Kritikere advarer om, at tidligere erfaringer med uansvarlig minedrift har forårsaget uoprettelige skader andre steder i verden.
Præsident Bukele, der tidligere satte El Salvador på verdenskortet ved at indføre bitcoin som officielt betalingsmiddel, står igen overfor en beslutning, der kan præge hans præsidentperiode. Hans parti, Nuevas Ideas, har et massivt flertal i kongressen, hvilket betyder, at forslaget om at ophæve forbuddet sandsynligvis vil blive vedtaget uden større modstand.
27 procent af El Salvadors befolkning lever i fattigdom, og selv små skridt mod økonomisk vækst kan få stor betydning.