Ekspert afslører: Her er den virkelige grund til, at du ikke er sikret en plads ved køb af flybillet

10/07/2025 12:03

|

Sebastian Ilsøth

Rebius / Shutterstock.com
Selvom du har købt en flybillet, er det faktisk ikke en garanti for, at du får en plads på flyet.

Andre læser også

En nylig episode, hvor en passager blev nægtet adgang til et Ryanair-fly til Menorca, fordi han ikke havde reserveret sæde, har skabt usikkerhed omkring gældende regler.

Selv passagerer med gyldige billetter kan risikere at blive afvist og ‘lovligt’ blive ombooket til en senere afgang, ifølge rejseeksperter.

Flyselskaber har nemlig tilladelse til at overbooke op til 10 procent af sæderne, da det er almindeligt, at nogle passagerer ikke møder op. Det skriver Express.

Derudover, hvis flyet ændres til en mindre model af driftsmæssige grunde, kan der være flere passagerer end pladser, hvilket betyder, at de sidste, som tjekker ind, kan blive nægtet boarding.

Selskabet kan gøre dette uden passagerens accept, og dermed afvise boarding på trods af en købt billet. En sådan sag drejede sig om en mand, der havde købt billet til et Ryanair-fly fra Birmingham til Mallorca, men ikke havde reserveret sæde.

Personlig træner Scott McCormick og hans kæreste Helena Boshwick, begge 33 år, skulle den 1. maj på ferie og deltage i et fitness-mentorprogram.

De valgte ikke at reservere sæder for at spare penge og var villige til at sidde tilfældigt placeret. Ved online check-in fik de tildelt pladser uden ekstra omkostning.

Men ved gaten fik de besked om, at kun én af dem kunne komme med, hvilket de først antog skyldtes overbooking. Ryanair bekræftede senere, at flyet oprindeligt skulle være en Boeing 737-8200 med 197 sæder, men blev ændret til en 737-800 med kun 189 sæder.

Det betød, at parret enten måtte rejse hver for sig eller blive ombooket til næste fly, hvor de selv skulle betale for billetterne, da selskabet teknisk set kun kunne tilbyde dem én plads på den oprindelige afgang.

“Vi tjekkede ind aftenen før og reserverede ikke sæde, da man normalt bare får tildelt et tilfældigt,” fortalte McCormick i en TikTok-video.

“Min kæreste og jeg tænkte, det var okay, om vi ikke sad sammen i to timer – vi er voksne.”

“Vi var de første ved gaten, klar til boarding. Damen scannede vores boardingkort og bad os træde til siden. Det var et advarselstegn – jeg tænkte, ‘noget er galt’.”

“Da alle var ombord, sagde hun: ‘Flyet er fuldt, der er kun én plads tilbage. Vi kan refundere den anden eller booke jer på næste fly.’”

“Der var ingen forståelse. Efter en diskussion sagde vi, at vi ikke ville rejse hver for sig og blive adskilt i flere timer.”

Efter protester blev de tilbudt at rejse sammen på næste fly og få begge billetter refunderet.

“Det er desværre ikke unormalt, at fly bliver overbooket,” sagde Rory Boland, rejseredaktør hos forbrugerorganisationen Which?, til MailOnline.

“Nogle gange ændres flytypen sent, så der er færre pladser. Andre gange overbooker selskaber bevidst, da de regner med, at nogle ikke møder op – og derved maksimerer de deres indtjening.”

“Hvis der er for mange passagerer ved gaten, kan flyselskabet ikke bare nægte boarding, fordi en passager ikke har betalt ekstra for et bestemt sæde.”

“Så længe flyet afgår fra eller ankommer til Storbritannien med et britisk eller EU-baseret selskab, skal flyselskabet først spørge efter frivillige, før de afviser nogen.”

“Frivillige opgiver retten til erstatning, så sørg for at forhandle en tilfredsstillende kompensation – mindst det beløb, man ville have krav på ved en aflysning, som kan være op til 520 pund ved langdistanceflyvninger.”

“Hvis ingen melder sig frivilligt, kan selskabet nægte boarding til enkelte passagerer, som herefter skal ombookes hurtigt og kompenseres som ved en aflysning.”