Det betyder det, når der drypper vand fra bilens motor

27/09/2023 12:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Specialister giver råd om, hvad der sker, når vand drypper fra din bil i sommervarmen, og hvordan du kan håndtere det.

Mest læste i dag

Det kan vække bekymring at observere væske dryppe fra din bils udstødningsrør, og årsagen er ofte en gåde. Du kan endda tænke på, om der er en form for motorlækage, der måske kan blive en dyr eller endda farlig reparation.

RAC har dog beroliget bilister og forklaret, at hvis væsken er vand, er det sandsynligvis ufarligt.

Når sommermånederne skrider frem, er det mere almindeligt for danskere at bruge aircondition, når de kører, og dette kan føre til, at vand siver ud af motoren.

Aircondition-systemet både køler ned og fjerner fugt fra den udefrakommende luft, hvilket resulterer i betydelig kondensering af vand i fordampningssystemet.

Dette overskud af vand skal ledes et eller andet sted hen, og det frigives gennem udstødningssystemet og ender bag på bilen. En lille mængde vand, der drypper fra udstødningen, er derfor normalt ikke noget at bekymre sig om.

Dog bør du være opmærksom, hvis følgende sker

Hvis væsken ikke er farveløs eller har en mærkelig lugt, bør du kontakte en mekaniker for at få din bil undersøgt. Dette kan skyldes nogle former for lækager og bør vurderes så hurtigt som muligt.

For at give dig en idé om, hvordan forskellige væsker normalt ser ud og lugter:

  • Kølevæske har normalt en meget let grøn farve.

  • Motorolie er mørk og viskøs.

  • Transmissionsvæsken har en karakteristisk (ofte ubehagelig) lugt.

På samme måde, hvis der er en betydelig strøm af vand, der kommer ud af udstødningen, er det en god idé at få det tjekket. Hvis du virkelig vil undgå dryp, kan du bruge en knap til at reducere mængden af luft, som din aircondition suger ind udefra.

RAC-eksperter har også oplyst, at i varmt vejr kan der opstå hvid "røg" fra ventilationsåbningerne inde i bilen.

Dette er igen normalt ingenting at bekymre sig om, medmindre røgen har en skarp lugt.

Det er simpelthen vanddamp fra kondensatoren, der slipper ud gennem den anden ende af systemet i stedet for at komme ud gennem udstødningen.

Hvis røgen derimod er mørk i farven og har en ubehagelig lugt, bør du omgående stoppe bilen, forlade den og kontakte en mekaniker.

Kilde: TheSun.co.uk.