Dansk El-Forbund har efter en nøje undersøgelse af en elektrikers rutiner i firmabilen over tre og et halvt år sikret et medlem en kompensation på 153.778 kroner for overtrædelser af overenskomstens bestemmelser om arbejdstid for kørsel og overtidskompensation for rejsetid, rapporterer Elektrikeren.
Denne aftale blev opnået ved en genoptagelse af forhandlinger, og en vigtig faktor var brugen af Google Maps-data fra elektrikerens mobiltelefon, som præcist kunne bevise arbejdstid, kørsel og besøg hos kunder. Uden en GPS installeret i elektrikerens firmabil og uden virksomhedens egne optegnelser over køretiden, blev mobildataene afgørende.
Ifølge en pressemeddelelse kom resultatet heraf.
Virksomheden havde udtrykt tvivl om elektrikerens angivelser af kundebesøg, delvist pga. manglende parkeringsbilletter fra EasyPark. Elektrikeren forklarede, at det var en udfordring at finde parkering i København, hvilket ofte førte til, at han måtte parkere uden at betale.
Tvisten om elektrikerens placeringer blev drøftet ved flere forhandlingsmøder. Dansk El-Forbunds repræsentanter indså, at data fra Google Maps på elektrikerens telefon kunne være nyttige. Med adgang til 500-600 dokumenter, der viste elektrikerens præcise bevægelser i firmabilen over de sidste tre og et halvt år, fik forbundet afgørende beviser:
"Adgangen til data fra Google Maps spillede en afgørende rolle," udtaler Søren Callesen, faglig sekretær i Dansk El-Forbunds Storstrømsafdeling.
Han opfordrer også andre medlemmer til at aktivere denne service på deres telefoner som en ekstra beskyttelse i tilfælde af uoverensstemmelser med arbejdsgiveren. Dog påpeger han, at man ikke udelukkende bør stole på teknologien:
"Der kan opstå situationer, hvor telefonen er glemt eller ødelagt, og vi oplevede også dage, hvor data manglede uden klar årsag. Derfor er det stadig en god idé at føre manuelle optegnelser over sine arbejdstimer og rejsetider i en notesbog for altid at kunne dokumentere, hvor og hvornår man har været et bestemt sted, og hvem der kørte bilen."