‘Deltacron’ ny Covid-variant?

10/01/2022 10:48

|

Christina Hansen

Foto:

Mest læste i dag

'Deltacron' Covid-variant, der blander Omikron og Delta er en realitet, siger videnskabsmænd.


Rapporter dukkede op i weekenden om, at en ny Covid-stamme - mærket "Deltacron" - var blevet opdaget i et laboratorium i Cypern, men eksperter har reageret med skepsis og siger, at kontaminering er den mest sandsynlige forklaring på den såkaldte variant

Forskere har hældt vand på påstande om, at en ny variant, der kombinerer Delta- og Omikron Covid-varianterne, er dukket op - og siger, at forurening sandsynligvis har skylden.

Rapporter dukkede op i weekenden om, at en ny Covid-stamme - mærket "Deltacron" - var blevet opdaget i et laboratorium på Cypern.

Men skeptiske eksperter siger, at det næppe er tilfældet - en videnskabsmand fra Verdenssundhedsorganisationen, der eftertrykkeligt siger, at "Deltacron" "ikke er virkeligt".

Imperial College-virolog Dr. Tom Peacock er blandt eksperterne, der siger, at anomalien ser ud til at være "temmelig tydelig forurening", da den ikke opfylder kriterierne for en ny variant.

Og Verdenssundhedsorganisationens (WHO) Covid-ekspert Dr. Krutika Kuppalli skriver på Twitter: "Deltacron er ikke ægte og skyldes sandsynligvis sekventeringsartefakt (laboratoriekontamination af Omikron-sekvensfragmenter i en Delta-prøve).

"Lad os ikke slå navne på infektionssygdomme sammen"

Svaret fra det videnskabelige samfund kom efter, at Leondios Kostrikis, professor i biologiske videnskaber ved Cyperns universitet, sagde, at hans team havde opdaget 25 Covid-prøver, som så ud til at kombinere Delta- og Omikron-varianterne.

Han fortæller journalister: "Der er i øjeblikket omikron og delta co-infektioner, og vi fandt denne stamme, der er en kombination af disse to."

Det udløste en enorm respons på sociale medier, hvor "Deltacron" var en tendens i det meste af weekenden, men eksperter er ikke overbeviste.

Dr. Peacock skriver som svar: "De cypriotiske 'Deltacron'-sekvenser rapporteret af adskillige store medier ser ud til at være ganske tydeligt kontaminerede - de klynger sig ikke på et fylogenetisk træ og har en hel Artic primer-sekventeringsamplikon af Omikron i en ellers Delta-rygrad. "

Eksperter har sagt, at de understreger behovet for at vaccinere verden for at forhindre, at nye stammer dukker op
I en lang Twitter-tråd, der afslørede "varianten", siger han: "Deltasekvenser med mærkelige mutationer i amplikon 72 er dukket op i evigheder (for eksempel Delta + Mu NTD-indsættelse), men de viser altid dette ikke-monofyletiske mønster og er næsten altid lettere forklaret af dette primerproblem, der forværrer meget lavt niveau forurening.

Global sundhedsekspert Dr. Boghuma Kabisen Titanji skriver på Twitter: "På #Deltacron-historien, bare fordi jeg er blevet spurgt om det mange gange inden for de sidste 24 timer, bedes du tolke med forsigtighed.

"De oplysninger, der i øjeblikket er tilgængelige, peger på kontaminering af en prøve i modsætning til ægte rekombination af #Delta og #Omikron varianter."

Hun tilføjer: "Det bedste, vi kan gøre udover at bekymre os om det og finde på variantnavne, der lyder som en "Transformers"-skurk, er at sikre, at vacciner er tilgængelige for alle, og at kombinere vaccination med andre strategier, der giver virussen færre muligheder for at sprede sig. "