Danmark sender 150 millioner kroner til humanitære indsatser i Ukraine

28/02/2022 14:17

|

Christina Hansen

Foto. Shutterstock

Mest læste i dag

Hjælp til Ukraine: Danmark sender yderligere 150 millioner kroner til humanitære indsatser

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen afsætter yderligere 150 mio. kr. til akutte humanitære indsatser. Konkret sendes 100 millioner kr. til danske NGO’ers humanitære arbejde i og omkring Ukraine og 50 millioner kr. til FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og FN’s Børnefond, UNICEF.

”Krisen udvikler sig minut for minut, og den humanitære situation er alvorligt forværret. UNHCR vurderer, at op mod 8 millioner mennesker er i risiko for at blive fordrevet fra hus og hjem i Ukraine. Hertil estimerer UNHCR, at op mod 4 millioner vil forsøge at flygte ud af landet.”

”Vi står med en humanitære krise i Europa af historiske dimensioner, der kan udvikle sig langt ud over, hvad vi har set i generationer. Derfor øger regeringen støtten til den ukrainske civilbefolkning med yderligere 150 millioner kr. til helt basale humanitære behov og andre konkrete akutte indsatser i Ukraine og i nabolandene. Blandt andet er Røde Kors allerede i gang med at indkøbe tæpper og hygiejnekits.”

”Vi vil også støtte indsatser til at beskytte civile, som har måttet flygte fra deres hjem for at komme i sikkerhed - og især de ukrainske børn. Nu og her skal vi sikre, at børnene kan blive ved med at gå i skole, adgangen til sundhed og andre basale ting. Det gælder bl.a. mad, husly, varme tæpper, toiletpapir, penge, plastikpresenninger som midlertidige løsninger til at reparere beskadigede boliger og rent vand”.

”Vi sender 50 millioner kr. til FN’s humanitære indsatser og 100 millioner kr. til de danske NGO’er og deres internationale partnere, der er tilstede i Ukraine og nabolandene. Med den nye støtte har Danmark indtil nu sendt 200 millioner kr. til akutte indsatser i Ukraine og dets nabolande. Vi arbejder også sammen med Beredskabsstyrelsen på at levere materiel til beskyttelse af civile og et mobilhospital. Første sending af udstyr med bl.a. generatorer er allerede ankommet til det humanitære og logistiske koordinationspunkt på grænsen mellem Polen og Ukraine. Danmark har dermed været blandt de første lande til at få hjælpen frem til EU’s civilbeskyttelsesmekanisme. Også leveringen af mobilhospitalet er i fuld gang. Vi forventer, at al materiel til mobilhospitalet vil være leveret til koordinationspunktet i Polen i løbet af ugen”.

”I denne svære tid varmer det at se, hvordan danskerne går sammen om at hjælpe Ukraine. Nødhjælpsorganisationerne melder om mange frivillige donationer, og også danske filantropiske fonde bidrager til indsatsen. Vi skal hjælpe den ukrainske befolkning hurtigt og bedst muligt. Det her er en krise i vores eget nærområde, og derfor har vi også et helt særligt ansvar for at træde til med hjælp og beskyttelse”

Baggrund
Af den samlede pakke vil 25 millioner kr. gå til UNHCR’s respons i Ukraine for at beskytte internt fordrevne og imødekomme deres akutte behov. 25 millioner kr. går til UNICEF’s respons, der skal hjælpe op mod 7,5 millioner børn i Ukraine og sikre deres uddannelse, sundhed og adgang til vand.

De 100 millioner kr. til danske og internationale organisationer vil gå til en strakspulje, hvor danske organisationer med et strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet kan få finansiering til eget eller internationale partneres arbejde i Ukraine og dets nabolande.

Udviklingsministeren annoncerede d. 25. februar et bidrag på 50 mio. kr. til humanitære indsatser i Ukraine gennem FN’s nødhjælpsorganisation, OCHA, og den Internationale Røde Kors Komité, ICRC. Dertil har Danmark doneret civilt udstyr og et mobilhospital til Ukraine gennem Beredskabsstyrelsen til en samlet værdi af 22,2 mio. kr.