Arbejdsgiver bliver forbavset efter 'opdagelse' på LinkedIn: Så truede de med søgsmål på 4,4 millioner

16/07/2024 14:33

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En sundhedsorganisation blev ubehageligt overrasket efter et kig på en medarbejders LinkedIn-profil.

Mest læste i dag

Virksomheden fandt ud af, at medarbejderen havde haft et andet job i over tre år uden virksomhedens vidende. De truede hende derfor med et søgsmål på 600.000 euro, som svarer til lidt over 4,4 millioner kroner. Det skriver AD.

Carnegie Clinics, der er en sundhedsorganisation for personer med hals-, næse- og øreproblemer i Haag, havde allerede i nogen tid haft konflikter med medarbejderen. Kvinden havde arbejdet som deltidsansat hos organisationen siden 2018.

I slutningen af 2021 sagde hun, at arbejdet blev for meget, da hun ønskede at tage sig af sin familie og syge far. Det kunne hun ikke længere kombinere med arbejdet. I afviklingen af ansættelseskontrakten opstod der uenighed mellem parterne om de resterende ferietimer, fridage og godtgørelser.

Sundhedsorganisationen tilbød hende tre forskellige muligheder, men ingen af dem tilfredsstillede medarbejderen.

"Jeg forstår virkelig ikke, at du behandler os på denne måde. Vi har givet dig et meget generøst tilbud (udover den officielle kontrakt) med alle dine overarbejdstimer og mere," skrev arbejdsgiveren i en besked til hende. 

Medarbejderen krævede et højere beløb, end organisationen ville tilbyde, så hun startede en retssag. Under denne sag mente arbejdsgiveren, at de havde fundet noget bemærkelsesværdigt. På hendes LinkedIn-profil stod der, at kvinden siden februar 2019 også havde arbejdet deltid hos en konkurrerende sundhedsorganisation i Haag, som også er hendes partners virksomhed.

Og det skulle ifølge hendes ansættelseskontrakt ikke være tilladt. Sundhedsorganisationen opdagede også, at hun havde sendt e-mails til organisationen med en e-mailadresse fra den konkurrende virksomhed.

Denne opdagelse tog Carnegie Clinics meget alvorligt. Virksomheden ønskede at give medarbejderen en bøde på 1.000 euro per overtrædelse samt 500 euro per dag, hvor arbejdet fandt sted. Over en periode på tre år ville det beløbe sig til hele 593.000 euro, fastslog Carnegie Clinics.

Byretten var dog ikke enig. Sundhedsorganisationen har ikke underbygget anklagen om bibeskæftigelse tilstrækkeligt. Der er kun blevet henvist til oplysningen på LinkedIn, men konkrete arbejdsopgaver mangler, og ifølge en skriftlig erklæring arbejder kvinden der slet ikke.

En marketingansat for hendes mands konkurrerende virksomhed havde bedt hende om at tilføje virksomheden til sin LinkedIn-profil. Formålet var at give hendes partners dengang nye virksomhed et 'boost og spredning', kom det frem i byretten. Hun havde derfor ingen reelle arbejdsopgaver.

Carnegie Clinics måtte derfor glemme alt om 'bøden'. Desuden måtte virksomheden selv til lommerne. I konflikten om afregningen afgjorde dommeren, at virksomheden skyldte medarbejderen omkring 12.500 euro.

Derudover skulle hele retssagen betales af sundhedsorganisationen, hvilket beløb sig til omkring 1.700 euro for konflikten og omkring 900 euro for den uberettigede 'LinkedIn-anklage'.