Advarsel fra professor: Denne konflikt vil blive Europas næste krig

05/07/2023 10:34

|

Sebastian Ilsøth

Foto: NTNU
Ekspertprofessor advarer om en ny konflikt, der ulmer under overfladen på det europæiske kontinent.

Mest læste i dag

I øjeblikket er hovedfokus inden for sikkerhedspolitik i Europa rettet mod Ukraine og især Rusland, der har været i krig med Ukraine i over seks måneder.

Imidlertid er der også spændinger andre steder, og ifølge en norsk professor er en ny konflikt i Europa ikke urealistisk.

Ifølge NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert i international politik, er det muligt, at en væbnet konflikt mellem Tyrkiet og Grækenland kunne blive Europas næste militære konflikt. Han udtalte til Dagbladet.no: "Det er en mulighed, der har været overvejet i lang tid."

Onsdag sendte den græske regering et brev til NATO, FN og EU, hvor de forklarede, at de spændte forhold mellem de to nationer kunne føre til en væbnet konflikt i Europa.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har for nylig fremsat flere udtalelser, der kan tolkes som en trussel om invasion og har også anklaget Grækenland for at besætte græske øer og chikanere tyrkiske fly.

Grækenland har på sin side sagt, at de er klar til at forsvare deres suverænitet.

Jo Jakobsen mener derfor, at konflikten mellem Grækenland og Tyrkiet, som han beskriver som "ærkefjender", bør tages meget alvorligt.

Et af stridspunkterne er uenighed om de maritime grænser i det østlige Middelhav, hvor begge lande håber at udvinde store gasforekomster.

Området ligger tæt på flere græske øer, men er samtidig også tættere på det tyrkiske fastland end det græske fastland. Tirsdag anklagede Erdogan Grækenland for at krænke det tyrkiske luftrum og advarede om, at Tyrkiet vil gøre "hvad der end er nødvendigt", når tålmodigheden slipper op.

Erdogan udtalte også, at Tyrkiet er klar til "at gå derned pludselig en nat", hvilket er en sætning, han tidligere har brugt, når han har truet med en militær intervention.

Derfor mener Jo Jakobsen, at disse udtalelser kan tolkes som en trussel om krig mellem Tyrkiet og Grækenland.

Det særligt paradoksale ved en potentiel konflikt mellem de to lande er, at både Tyrkiet og Grækenland er medlemmer af NATO, hvilket de har været siden 1952.