7,5 millioner udsættes for fare

25/02/2022 08:52

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Red Barnet: Eskaleringen i Ukraine udsætter 7,5 millioner børn for fare

De 7,5 millioner børn under 18 år, der bor i Ukraine, er i alvorlig fare for at lide både fysisk og psykisk overlast og blive fordrevet fra deres hjem efter en eskalering af konflikten i landet.

Red Barnet kalder den humanitære situation meget bekymrende.

Eksplosioner i hovedstaden Kiev og andre større byer i Ukraine har tvunget børn og deres familier ned i kældre og ind i bombesikrede rum.

Forældre rapporterer om, at de forsøger at berolige deres skrækslagne børn. Tusindvis flygter fra hovedstaden. Temperaturerne falder til under frysepunktet, og fordrevne børn kan risikere at stå over for lange dage og nætter under ekstreme forhold.

I det østlige Ukraine bor flere end 400.000 børn i områder med høj risiko for de direkte påvirkninger af tilstedeværelsen af ​​soldater og artilleri, herunder at blive såret eller dræbt af våben, landminer og eksplosive våben eller at blive fordrevet fra deres hjem.

Siden mandag har mindst 100.000 børn og deres familier fra området allerede forladt deres hjem og får i øjeblikket husly hos venner, familie og fremmede – ofte under trange forhold.

– Ukraines børn er fanget i krydsilden i de voksnes krig. Konflikten burde aldrig være kommet så langt, siger Anne Margrethe Rasmussen, Red Barnets områdeansvarlige for Østeuropa.

Situationen for børnene er meget bekymrende
Red Barnet opfordrer indtrængende alle parter i konflikten til at enes om øjeblikkeligt at stoppe kampene for at reducere risikoen for børns liv og helbred.

– Vores største umiddelbare bekymring er risikoen for børnenes sikkerhed og helbred. En konflikt er særligt farlig for børn, som risikerer død og lemlæstelse. Det er i det hele taget svært at beskytte børn i et krigs- eller konfliktområde. Børnene er bange. De hører eksplosioner, de bliver bedt om at flygte med kun det tøj, de går og står i. Risikoen for deres mentale sundhed og potentialet for langvarige traumer kan ikke undervurderes, siger Anne Margrethe Rasmussen.

Red Barnet opfordrer til at alle konfliktens parter overholder deres forpligtelser i henhold til international humanitær lov og sikrer, at civile og særligt skoler og hospitaler er beskyttet mod angreb.

Brugen af ​​eksplosive våben i befolkede områder sætter civile, især børn, i alvorlig fare og bør undgås for enhver pris.

– Vi er også dybt bekymrede over fordrivelsen og de store humanitære behov, vi ved, følger efter. Enhver familie, der er tvunget fra deres hjem, har brug for hjælp til husly, mad, rent vand – det absolut basale, og de befinder sig i slutningen af ​​vinteren, hvor temperaturerne ofte kommer under frysepunktet. Mange børn, der bor i denne konfliktzone, har allerede ikke nok mad at spise eller tøj til at holde dem varme. Tanken om, at mange af disse børn kan blive tvunget til at finde utilstrækkeligt husly i tilfælde af massefordrivelse, hvor de vil blive udsat for frost, regn, blæst og sne – er meget bekymrende, siger Anne Margrethe Rasmussen.

Red Barnet har arbejdet i Ukraine siden 2014 og leveret vigtig humanitær hjælp til børn og deres familier.

Det er blandt andet adgang til uddannelse og psykosocial støtte, uddeling af vinterhjælp og hygiejnekits og kontante tilskud til familier, så de har kunnet opfylde basale behov som mad, husleje og medicin.