Når skoleåret nærmer sig afslutningen, vælger mange svenske gymnasieelever undervisningen fra til fordel for festlige studieture til destinationer som Magaluf, Rhodos og Ayia Napa.
Disse rejser er blevet en populær tradition i de sidste uger af gymnasietiden, hvor hele klasser eller årgange samles for at fejre afslutningen på skolegangen med sol, strand og fest.
Resultatet er, at mange klasseværelser står næsten tomme eller helt uden elever.
Det rapporterer Aftonbladet.
18-årige Leah Berggren er blandt dem, der blev hjemme i Sverige, mens hendes klassekammerater festede i udlandet.
"Det føles mærkeligt, at man skiller sig ud, fordi man ikke har råd til at bruge tusindvis af kroner på sådan en rejse," siger hun.
Leah valgte at blive hjemme, fordi hun ikke ønskede at bruge 7.000 SEK (cirka 4.600 danske kroner), som mange af hendes venner havde betalt for turen til de populære festdestinationer.
Skarp kritik af rejserne
Jan Svärdhagen, gymnasielærer på Kristinegymnasiet i Falun, kritiserer disse studieture, der ofte finder sted før skoleåret officielt er afsluttet.
Han understreger, at rejserne kan medføre både økonomisk og socialt pres for eleverne og samtidig have en negativ effekt på deres præstationer i skolen.
"Vi har hørt fra forældre, hvis børn blev hjemme fra skole, fordi de ikke havde råd til at tage med klassen til udlandet. Eleverne har følt sig pinligt berørte over at vise, at de stadig var i Sverige," fortæller han.
"Jeg ønsker, at disse rejser finder sted efter afslutningen af gymnasiet. Så har eleverne fået deres karakterer og fuldt udbytte af skolen, uden at opleve eksklusion," tilføjer han.
Debatten om studieturene understreger behovet for at tage hensyn til både de økonomiske og sociale konsekvenser og finde løsninger, der sikrer, at alle elever kan deltage – uanset deres økonomiske situation.