Med den markante stigning af elbiler på de danske veje er der flere faktorer at tage højde for – og ikke kun opladning og rækkevidde.
Et område, der kræver særlig opmærksomhed, er bremsesystemet på elbiler, som mange elbilsejere måske ikke er opmærksomme på.
Det skriver MarcusOscarsson.
Ifølge dæk- og bilservicefirmaet Vianor udgør elbilernes specielle bremsesystem en potentiel risiko, hvis man ikke er opmærksom på korrekt vedligeholdelse.
Elbiler og hybridbiler benytter generativ bremsning, hvor elmotoren hjælper med at bremse bilen ved at omdanne bilens bevægelse til elektricitet, som lagres i batteriet.
Sofie Tuvinger, salgschef hos Vianor, forklarer, at “generativ bremsning fungerer godt i dagligdagen, men den kan ikke erstatte de fysiske bremser i en situation, hvor der er behov for hurtig opbremsning.”
Selvom denne type bremsning reducerer slid på de fysiske bremser, betyder det, at bremserne aktiveres langt sjældnere end på traditionelle biler. Dette kan føre til rust og ophobning af snavs på bremseskiverne, hvilket især er problematisk om vinteren.
For at undgå disse problemer anbefaler Sofie Tuvinger, at ejere af el- og hybridbiler foretager en grundig opbremsning mindst én gang om ugen for at holde bremsesystemet i god stand. Dette kan forhindre, at bremselængden øges og sikre, at bremserne ikke sætter sig fast.
Hun understreger, at dette “måske er en af de vigtigste og nemmeste foranstaltninger, bilejeren selv kan tage.”
Derudover bør bilister også tage højde for elbilernes højere vægt, som belaster bilens affjedringssystem. De tunge batterier kan slidte ekstra på støddæmpere og andre vitale komponenter. For at sikre stabil kørsel og god sikkerhed er det derfor vigtigt at få tjekket affjedringssystemet regelmæssigt under serviceeftersyn.