Elbiler er ikke kun blevet en fast del af trafikken på landets veje – de spiller også en stadig større rolle i danske hjem. Mange elbilejere vælger at installere en ladeboks i garagen eller indkørslen, så de nemt kan oplade bilen derhjemme.
Men da elpriserne kan variere betydeligt i løbet af døgnet, er det vigtigt at være opmærksom på, hvornår man oplader sin bil. Ellers risikerer man en unødvendigt høj elregning, hvis opladningen sker på tidspunkter, hvor elprisen er højest, advarer NRGi i en pressemeddelelse.
Store prisforskelle
Den 12. december var elprisen et eksempel på, hvor store udsving der kan være i løbet af en dag. Fra kl. 23 til 24 kostede en kilowatt-time (kWh) 2,62 kroner, mens prisen nåede op på hele 10,58 kroner pr. kWh mellem kl. 17 og 18 – næsten fire gange så meget.
Ifølge Bo Halm Andersen, energikonsulent hos NRGi, er det derfor en god idé at tænke over, hvornår man lader sin elbil. "Vi mennesker er vanedyr, og mange sætter automatisk bilen til opladning, så snart de parkerer derhjemme. Men det kan betale sig at tjekke elpriserne først. Selvom prisforskellene ikke altid er store, kan man stadig spare penge ved at lade op, når prisen er lavest. Det gavner både økonomien og elforbruget," forklarer han.
Så meget kan du spare
Flere faktorer påvirker, hvad det koster at oplade en elbil – blandt andet bilens batterikapacitet, ladeeffekten og elpriserne på opladningstidspunktet.
Hvis du lader bilen op med 50 kWh strøm til en gennemsnitspris på 10 kroner pr. kWh, koster det 500 kroner for en fuld opladning. Men hvis gennemsnitsprisen er 3 kroner pr. kWh, falder prisen til 150 kroner. Det giver en potentiel besparelse på 350 kroner ved at oplade på de billigste tidspunkter.
"Der har længe været fokus på energibesparelser i hjemmet, og nu gælder det også garagen," siger Bo Halm Andersen. "De gode sparevaner kan bruges hele året og sikrer, at du får mest muligt ud af din elbil uden at betale unødigt meget for opladningen."