Meget få er klar over det: Her er, hvad der sker med de brugte Tesla-batterier

05/12/2024 15:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Wikimedia Commons
Vidste du det?

Mest læste i dag

Samsø har længe været kendt som Danmarks ø for vedvarende energi og har gennemført adskillige projekter med fokus på grøn omstilling.

Energiakademiet har spillet en central rolle i denne indsats og fungerer som et projekthus, der hvert år tiltrækker op mod 3.000 klimaturister. Nu lanceres det nye initiativ Klimabyen Energiakademiet, som giver klimaturister mulighed for at opleve energiteknologiske løsninger i et living-lab, samtidig med at de kan overnatte bæredygtigt.

Klimabyen er bygget med fokus på bæredygtighed og inkluderer blandt andet solceller, termonet, buffertanke og et nettilsluttet batteri placeret i en tifods container. Batteriet har en kapacitet på 124 kWh med mulighed for udvidelse til 248 kWh, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energy Cluster Denmark.

Samarbejde om grønne løsninger

Projektet udspringer af et samarbejde mellem 4-Leaf Consulting, DTU og flere partnere, herunder den lokale virksomhed Sambyg. Energy Cluster Denmark har faciliteret projektet, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med EU-midler.

Marie Vedel, projektleder i Energy Cluster Denmark, fremhæver, at dialogen mellem små virksomheder og forskere hurtigt har ført til udvikling og demonstration af klimavenlige løsninger. Blandt resultaterne er et nyt batterikoncept til grøn balancering i byggeriet på Samsø, som også har potentiale til skalering og kommercialisering med genbrug som fundament.

Fokus på cirkulær økonomi

Ifølge Jesper Østergaard fra 4-Leaf Consulting, som også er formand for batteriarbejdsgruppen i Dansk Center for Energilagring, er den cirkulære anvendelse af brugte el-bilbatterier et vigtigt element. Han forklarer, at batterier fra el-biler kan genanvendes som stationære batterier og dermed forlænge deres levetid markant, inden de til sidst genbruges fuldstændigt.

Denne tilgang udnytter batteriernes høje kvalitet og sikrer, at de kan bruges i flere faser, hvor op til to tredjedele af deres livscyklus kan foregå som stationære energilagre.

Fremtidige perspektiver

Erfaringerne fra projektet har givet indsigt i brugen af batterier fra Tesla Model S og X, som allerede testes i forskellige sammenhænge, såsom boligforeninger, industrivirksomheder og kritisk infrastruktur. En vigtig funktion er batteriernes evne til at fungere i ø-mode, hvilket gør dem særligt nyttige til steder med behov for driftsikkerhed, som eksempelvis vandværker.

Fremadrettet planlægger 4-Leaf Consulting at videreudvikle løsningen ved brug af batterier fra Tesla Model 3 og Y, hvilket kræver nye samarbejdspartnere. Ifølge Jesper Østergaard ser virksomheden frem til at arbejde videre med disse muligheder i det kommende år.