Kan nemt koste 350 kroner: Sådan kan elbilsejere spare mange penge

06/01/2025 06:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Wikimedia Commons / AuHaidhausen
Der er mange penge at spare.

Andre læser også

Elbiler bliver stadig mere populære – ikke kun på vejene, men også i de danske hjem. Mange bilejere vælger nu at installere en ladeboks i garagen eller indkørslen for nem opladning.

Men med de store udsving i elpriserne i løbet af døgnet kan det betale sig at tænke over, hvornår man lader bilen op. Hvis opladningen sker på tidspunkter med høje elpriser, kan det resultere i en unødvendigt stor elregning.

Det pointerer NRGi i en pressemeddelelse.

Fire gange så dyrt

Den 12. december illustrerer de markante prisudsving tydeligt. Mens en kWh strøm mellem klokken 23 og 24 kostede 2,62 kroner inklusive afgifter og tariffer, var prisen på sit højeste mellem klokken 17 og 18 – hele 10,58 kroner pr. kWh. Det svarer til en forskel på fire gange afhængigt af, hvornår man oplader bilen.

Ifølge energikonsulent Bo Halm Andersen fra NRGi er det værd at ændre vaner og planlægge opladningen, så den sker på de billigste tidspunkter.

”Vi er vanedyr og oplader ofte bilen straks, når vi kommer hjem. Men jeg anbefaler altid, at man tjekker elprisen først. Selvom forskellene ikke altid er store, kan der være betydelige besparelser ved at oplade, når prisen er lavest. Det er både godt for økonomien og for energiforbruget,” forklarer han.

Eksempler på besparelser

Flere faktorer spiller ind på omkostningerne ved opladning, blandt andet bilens batterikapacitet, ladeeffekt og elpriserne i løbet af dagen.

Hvis du for eksempel oplader din elbil med 50 kWh, kan det koste 500 kroner ved en gennemsnitspris på 10 kroner pr. kWh. Til sammenligning vil samme opladning kun koste 150 kroner, hvis gennemsnitsprisen er 3 kroner pr. kWh. Dermed kan du spare op til 350 kroner ved at vælge de rigtige tidspunkter for opladning.

”I mange år har der været fokus på energibesparelser i hjemmet, og det gælder nu også for garagen. Gode energivaner, der fungerer året rundt i hjemmet, kan også gøre en forskel, når det handler om elbilens opladning,” afslutter Bo Halm Andersen.