Mange har sikkert undret sig over, hvorfor man stadig bruger ordet "reservetank" i forbindelse med biler.
Når man fylder brændstof på bilen, hældes det hele trods alt samme sted hen.
En læser har derfor kontaktet Expressens ’Teknikkens Verden’ for at få opklaret, hvorfor man stadig anvender denne betegnelse. Eksperterne forklarer:
"Det er helt korrekt, at der ikke findes en egentlig reservetank i moderne biler."
Tidligere havde biler ofte enten to separate brændstofledninger eller en ventil, der gjorde det muligt at skifte mellem en primær og en sekundær brændstoftilførsel. Når tanken var tæt på tom, kunne man manuelt aktivere reserven og derved få nok brændstof til at nå en tankstation.
Motorcykler er stadig udstyret med en lignende funktionalitet, fortæller eksperterne.
I dag fungerer systemet dog anderledes. En sensor i tanken registrerer brændstofniveauet og sender en advarsel til føreren, når det er tid at tanke op, inden tanken løber tør.
Selvom teknologien er langt fra fortidens løsninger, er sproget ikke blevet opdateret. Derfor hænger udtrykket "reservetank" ved som en reminiscens fra en tid, hvor biler kunne være udstyret med en ekstra tank eller særlig brændstofledning som nødforanstaltning.
I dag bruges udtrykket blot om den sidste mængde brændstof i bilens eneste tank. Teknologien er altså skiftet ud, men det historiske begreb lever videre som en del af bilistens sprog, selvom den fysiske reservetank for længst er blevet historie.