Forestil dig, at du sidder bag rattet.
Det er mørkt, og vejen foran dig synes at strække sig uendeligt. Dine øjne bliver tunge, og dit hoved føles som om det vejer en tons. Du kæmper for at holde dig vågen.
For mange danskere er dette desværre en dagligdags oplevelse – de fortsætter med at køre, selvom de næsten falder i søvn.
En undersøgelse udført af Human Engage for GF Fonden viser, at hele 54 procent af danskerne har følt sig meget trætte, mens de har kørt bil inden for det seneste år.
Blandt bilister i alderen 18 til 39 år er tallet hele 70 procent.
Endnu mere bekymrende er det, at hver fjerde dansker har oplevet så stor træthed, at de har haft svært ved at holde øjnene åbne under bilkørsel det seneste år. Dette fremgår af en pressemeddelelse fra GF Fonden.
Træthed kan føre til ulykker
Selvom træthed kan virke som en uskyldig forseelse i trafikken, er der en direkte forbindelse fra tunge øjenlåg til alvorlige trafikulykker. Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik, påpeger:
"Ingen bør være så presset, at de kører med tunge øjenlåg, for så er der risiko for, at man slet ikke når frem. Det er vigtigt at tage træthed alvorligt og holde en pause i stedet for at håbe på, at man kan klare det. Man har ansvar både for sig selv og andre, når man kører bil," siger han.
At køre bil, mens man er meget træt, er ikke bare farligt, men også ulovligt. Ifølge Færdselsloven skal man være i stand til at 'føre køretøjet på en betryggende måde', hvilket er vanskeligt, hvis man er træt.
Mange af deltagerne i undersøgelsen har oplevet farlige situationer på grund af træthed. Blandt dem, der har kørt bil under træthed, har over en tredjedel været i nærheden af farlige situationer.
Behov for ny viden
Der er ikke mange danskere, der aktivt tænker over at undgå at køre trætte. Det ligger simpelthen ikke i deres bevidsthed.
Selvom 72 procent af deltagerne i undersøgelsen mener, det er uacceptabelt at køre, når man er meget træt, har kun 35 procent faktisk sagt til andre, at de burde lade bilen stå, hvis de vurderede, at personen var for træt til at køre.
"Det er mange år siden, at danskerne begyndte at gribe ind ved spritkørsel og hjælpe hinanden med at undgå at køre, hvis der var indtaget alkohol. Men vi taler sjældent om træthedskørsel, selvom det kan sammenlignes med spritkørsel i mange tilfælde," siger Helle Nielsen fra GF Fonden og tilføjer:
"I undersøgelsen angiver næsten to tredjedele, at de til tider føler det nødvendigt at køre bil, selvom de er trætte. Vi har derfor en opgave i at oplyse om risikoen ved at køre med tunge øjenlåg," siger hun og opfordrer alle til at tage ansvar for både deres egen og andres sikkerhed.
Hårde straffe
Men hvad siger loven?
"Det er forbudt at køre bil, hvis man er så træt, at man ikke kan køre forsvarligt," understreger Rådet for Sikker Trafik og tilføjer:
"Dette gælder også, hvis man eksempelvis er syg, overanstrengt eller påvirket af medicin. Overtrædelser straffes på samme måde som spritkørsel."