En halv million danskere er skyldige i det: Kan ende i irriterende bøde

03/01/2025 07:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: LB Forsikring
Er du klar over det?

Andre læser også

Med kort rejsetid samt en fortsat lav norsk og svensk kronekurs fremstår Norge og Sverige som oplagte destinationer til en julet smuttur.

Dog kan nye dækregler i Sverige gøre turen dyrere, hvis bilen ikke er korrekt udstyret til vinterkørsel.

Nye regler overrasker mange bilister
"De nye svenske dækregler kommer bag på de fleste, selv erfarne rejsende," siger Christian Jensen, tekniker hos Bridgestone.

"Mange husker heldigvis at skifte til vinterdæk, inden de kører nordpå. Men med de nye regler risikerer man at køre på dæk, som ikke længere er lovlige ifølge svensk lovgivning," forklarer han.

Strengere krav til vinterdæk i Sverige
I Danmark er der fortsat ingen krav om vinterdæk, men i Sverige skal biler, der kører i vinterføre – defineret som sne, slud, sjap eller is – være udstyret med snefnugmærkede helårs- eller vinterdæk.

Christian Jensen advarer om, at danske bilister kan blive snydt af forskellene i lovgivning. "I Danmark defineres et M+S-mærket dæk som et vinterdæk, men i Sverige kræves snefnugmærket for at være lovlig i vinterføre. Dæk, der både har M+S- og snefnugmærket, er dog godkendt," siger han og påpeger, at lignende krav også gælder i Tyskland.

Vinterdæk er bedst til vinterkørsel
Selvom man ikke skal til Sverige, anbefaler Christian Jensen altid vinterdæk til kørsel i vintervejr.

"Vinterdæk giver markant bedre greb på sne, is og våde veje takket være deres specielle slidbanemønster, større mønsterdybde og en gummiblanding, der forbliver blød i lave temperaturer. Det forbedrer både bremselængde og manøvredygtighed," forklarer han.

Han fremhæver også, at Danmark er et af få lande, hvor det er tilladt at køre på sommerdæk i vintervejr. I Sverige, Norge, Tyskland og Østrig er vinterdæk påkrævet, mens de i Schweiz, Frankrig og Italien kan være obligatoriske i snevejr eller ved skiltning.

Sørg for ordentlig mønsterdybde og korrekt dæktryk
Slidte dæk forringer bremseevnen markant.

I Danmark kræver loven en mønsterdybde på minimum 1,6 mm, men i Sverige og Norge gives der bøder, hvis mønsterdybden er under 3 mm i vinterføre. Christian Jensen anbefaler dog mindst 4 mm for optimal sikkerhed.

Endelig bør man tjekke dæktrykket, da det falder i koldt vejr. Et højere tryk forbedrer både sikkerheden og reducerer brændstofforbruget.