Et hold fra det kinesiske solenergifirma Longi satte en ny verdensrekord på 33,9 procent for en silicium-perovskit-tandemsolcelle, hvilket slog den tidligere rekord sat i maj sidste år af King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) i Saudi-Arabien.
Den nye rekord oversteg også den teoretiske grænse på 33,7 procent for standard enkelt junction-celler, som findes i kommercielle solpaneler.
"Dette giver meningsfulde empiriske data til at demonstrere fordelen ved krystallinske silicium-perovskit-tandemsolceller over krystallinske silicium-enkel-junction-solceller med hensyn til effektivitet," bemærkede virksomheden i en erklæring.
"Fremkomsten af krystallinske silicium-perovskit-tandemteknologi har åbnet et nyt spor for udviklingen af næste generations solcelleteknologi. Dette betyder, at det samme område, der absorberer det samme lys, kan udsende mere elektricitet."
Den teoretiske effektivitetsgrænse for silicium-perovskit-tandemsolceller er 43 procent, men dette niveau vil sandsynligvis aldrig blive realiseret i kommerciel skala.
Den første produktion af de meget effektive perovskit-solpaneler kan begynde i Kina, hvor forskere fra Nanjing Universitet sidste år sagde, at et gennembrud har gjort masseproduktion mulig.
Ifølge forskerne vil den næste generation af paneler være 50 procent billigere og 50 procent mere effektive end traditionelle siliciumceller, men effektiviteten vil stadig være langt fra niveauerne opnået i laboratoriet.
Det britiske startup Oxford PV, som er en udløber fra Oxford Universitet, er allerede i færd med at kommercialisere teknologien med håb om at begynde fuldskala produktion på et anlæg i Tyskland senere i år.
"Nuværende silicium-solpaneler har nået deres fysiske grænser. Vi har fundet en måde at transformere effektiviteten af disse solceller med perovskit," sagde Chris Case, Oxford PV's teknologichef, til The Independent i august sidste år.
"Den største udfordring er langt fra holdbarhed og pålidelighed. Vi har allerede stor effektivitet - meget større end nuværende siliciumceller - så det meste af vores forskning og udvikling er fokuseret på at forbedre pålideligheden og ikke effektiviteten."
Perovskit er blevet rost som et 'mirakel-materiale' for dets potentiale til at revolutionere alt fra telekommunikation til vedvarende energiteknologi. Dets potentiale for solpaneler er ikke begrænset til effektivitetsforøgelser sammenlignet med traditionelle siliciumceller, men også nye måder at bruge dem på.
Nylige gennembrud inkluderer selvhelende solpaneler, der kan opretholde deres effektivitet i ti til hundrede år, samt dobbeltsidede solpaneler, der kan generere elektricitet fra solens energi på begge sider. Materialet kan også bruges i applikationer fra bygningsintegrerede solpaneler til rumbaseret elproduktion.