Gennembrud med nye solpaneler: Giver op til fire gange billigere solenergi

15/07/2024 10:38

|

Nicolai Busekist

Kinesiske forskere har udviklet en ny type solcelle, der drastisk kan reducere omkostningerne ved solpaneler. Produktionen kan hurtigt opskaleres.

Mest læste i dag

Det vigtigste forskel fra de klassiske solceller er, at forskerne har brugt perovskit i stedet for silicium. Dette materiale har længe været lovende, men tekniske udfordringer har gjort det svært at skabe kommercielt interessante celler.

Solceller med perovskit bliver relativt hurtigt mindre effektive, hvilket især viser sig ved fugtighed eller høje temperaturer. Men nu har de kinesiske forskere har løst dette problem.

I en artikel i tidsskriftet Science skriver de, at deres celler efter 1.200 timers aktivitet stadig har 90 procent kapacitet ved 65 grader Celsius. Det skriver det hollandske medie Bright.

Cellerne har en effektivitet på 25,6 procent, hvilket betyder, at de kan omdanne 25,6 procent af sollyset til energi. De fleste solpaneler har en effektivitet på omkring 16 til 20 procent. Derfor er de i stand til at skabe endnu mere energi ud fra den samme mængde sol.

Brugen af perovskit er fordelagtigt af flere grunde. Det er et let tilgængeligt og billigt materiale, som omdanner solenergi mere effektivt end silicium.

Udover den hurtige nedgang i effektivitet indeholder disse solceller meget bly, hvilket gør dem svære at genanvende. Forskere arbejder hårdt på at løse dette problem. For eksempel blev der sidste år offentliggjort en undersøgelse om blyfrie solceller med perovskit.

Selvom dette problem endnu ikke er løst, er de kinesiske forskere optimistiske omkring teknologiens fremtid. I et interview med South China Morning Post siger de, at solceller med perovskit kan blive op til fire gange billigere end nuværende celler, der er siliciumbaserede.

Produktionen kan hurtigt opskaleres og benytter sig af simple metoder. Derfor er det ikke utænkeligt, at det er solceller, som markedet kommer til at se mere til i den nærmeste fremtid.