Før det løber over: Sådan slipper du endelig af med forudinstallerede apps på Android

09/07/2024 20:43

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Mange Android-telefoner er fyldt med forudinstalleret bloatware, der ikke kan slettes. En app kan dog lave om på det for dig, hvis du vil af med dem.

Mest læste i dag

Android-enheder kommer ofte med en masse forudinstallerede apps, som næsten ingen har brug for. De optager unødvendig lagerplads, dræner batteriet og er ikke nemme at fjerne.

Heldigvis er der relativt enkle måder at slippe af med uønsket software på. Vi præsenterer dig her for to muligheder for at bekæmpe bloatware på Android: Android-appen Canta og Windows-værktøjet ADB AppControl.

Canta: Android-værktøj, der befrier din smartphone for overflødige apps

At slette apps på Android er normalt hurtigt klaret. Ofte kan forudinstallerede apps dog kun deaktiveres, mens man med nogle af dem endda ikke engang kan gøre det. Canta er et praktisk værktøj, der gør det muligt at slippe af med de ubrugte apps permanent.

Først skal du installere to nye apps - men de fylder næsten ingenting, og indsatsen er det hele værd.

Du kan downloade Canta som APK-fil. Da appen kræver dybere systemadgang for at kunne slette, skal du også bruge hjælpetjenesten Shizuku. En vejledning til opsætning findes i selve appen.

Når disse trin er gennemført, bliver resten meget nemmere: Du vælger blot de apps, du vil af med i Canta og trykker på slet-knappen.

Vær dog forsigtig: Canta viser alle apps, herunder også systemtjenester. Disse har ofte kryptiske navne og er nødvendige for vigtige Android-funktioner. Ved at trykke på de enkelte app-navne får du en kort beskrivelse af tjenestens funktion.

Vælger du i menuen 'Removal type: Recommended', vises kun apps, der ifølge udvikleren kan slettes uden problemer. Fjernede apps kan også gendannes via den anden fane.

ADB AppControl: Fjern bloatware via Windows-PC

Hvis du ikke ønsker at installere ekstra apps som Shizuku på din enhed, er Windows-programmet ADB AppControl et godt alternativ. Du skal tilslutte din Android-enhed til PC'en og aktivere USB-debugging via Udvikler-indstillingerne.

Programmet genkender din enhed automatisk og installerer tjenesten 'ACBridge'. Denne app er nødvendig for at kunne gribe ind i systemet. ADB AppControl viser også alle installerede apps, herunder nødvendige systemtjenester.

Med funktionen 'Find and disable bloatware' foreslås apps, der kan slettes uden bekymringer. Før sletteprocessen sikkerhedskopierer ADB AppControl dog alle APK-filerne, så de kan gendannes om nødvendigt.

Gå sikkert til værks: Deaktiver apps

I modsætning til Canta kan du med ADB AppControl også blot deaktivere apps. De vises ikke længere i app-oversigten og kører ikke i baggrunden. De forbliver dog installeret og kan når som helst reaktiveres, så du har stadig adgang til appsene. Den gratis app Hail, som også kræver Shizuku, er også god til dette job.