Vil afskaffe Store Bededag: Nu er der nye problemer

02/02/2023 09:07

|

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

I dag skal Folketinget førstebehandle lovforslaget om afskaffelse af Store Bededag, men forskellen mellem udkastet og det fremsatte lovforslag er nærmest ikke til at få øje på. Det bekymrer formand for HK, Anja C. Jensen. Hun peger på, at høringer er meget lidt værd, hvis man ikke engang her har tænkt sig at lytte.

På trods af, at SVM-regeringen i sit regeringsgrundlag lægger op til, at man skal tilstræbe høringsfrister på fire uger, har man valgt at haste lovforslaget om afskaffelse af Store Bededag igennem. Med kun en enkelt uges svartid til organisationer, virksomheder og fagforeninger, ligger der nu et lovforslag, der i store træk forekommer uberørt af høringssvarene.

Men uanset den korte høringsproces, så er det største kritikpunkt fra formanden for HK, der Danmarks næststørste fagforening, at der er påfaldende få tilrettelser i det lovforslag, der nu førstebehandles i salen. Hun advarer om lovsjusk.

"Jeg er målløs over, hvor tydeligt det er, at høringsfasen tilsyneladende har været en skinproces. Vi har sammen med resten af fagbevægelsen rejst flere alvorlige bekymringspunkter overfor Beskæftigelsesministeriet. Men udover lidt præciseringer hist og pist, er der ikke ændret substantielt ved lovforslaget. Det viser mig desværre, at man ikke engang i det formelle lovarbejde, har tænkt sig at lytte til os, der ved, hvad det her får af konsekvenser for helt almindelige mennesker," siger Anja C. Jensen, formand for HK, og tilføjer:

Lovforslaget er i sig selv blevet udarbejdet hurtigt på baggrund af, hvad der for de fleste fremstår, som en pludselig indskydelse fra SVM-regeringen. Og da lovforslaget, som regeringen også har vedkendt sig, griber ind i eksisterende overenskomster og aftaler, så stiller det høje krav til præciseringsgrad i forhold til kompensation og rettigheder. Et krav, som lovforslaget ikke imødekommer i sin nuværende form.

Det øger risikoen for endnu mere kaos omkring de historisk svære overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

"Der er rigtig mange spørgsmål, der simpelthen står ubesvarede hen i forhold til konsekvenserne for helt almindelige menneskers arbejdstid, familieliv og ret til kompensation og andre følgevirkninger. Det er ikke en ordentlig måde at lave lovgivning på," siger formand for HK, Anja C. Jensen og tilføjer:

"Det er lovsjusk fra ende til anden, og at regeringen overhovedet tør løbe risikoen for at skabe ballade i overenskomstforhandlingerne på nuværende tidspunkt, begriber jeg ikke," siger hun.

HK er som andre aktører grundlæggende helt uforstående over for et indgreb som dette, der betyder, at forhandlede lønmodtagerettigheder om ret til betaling og frihed gøres ugyldige med lovforslaget.

Desuden er man uforstående over for, at lønmodtagergrupper i Danmark med de laveste indtægter netop fratages løn- og frihedsrettigheder, som er opnået ved kollektive aftaler. Man har derfor gjort særligt opmærksom i høringssvaret på, at alle erhvervede rettigheder om særlige løn- og ansættelsesvilkår med relation til Store Bededag bortfalder og ikke kompenseres med lovforslaget.