Vigtig opfordring til danske bilister: Det skal stoppe nu

02/05/2024 10:22

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Nu skal det være slut.

Mest læste i dag

Forårets ankomst og det varmere vejr fører til øget aktivitet på genbrugscentre over hele landet, idet mange danskere bringer affald, der har hobet sig op under rengøringsprojekter i hjem og have.

Desværre viser grundigheden fra rengøringen sig ikke altid under transporten af affaldet. Ukorrekt sikret gods falder ofte af trailere og skaber farlige situationer på statsvejene - motorveje, motortrafikveje og mange landeveje - som udgør omtrent halvdelen af trafikken på kun fem procent af det nationale vejnet.

En rapport fra Vejdirektoratet, udarbejdet for Gjensidige, afslører, at der sidste år var 4.183 hændelser, hvor Vejdirektoratets medarbejdere måtte intervenere akut for at fjerne farligt tabt gods fra vejen.

Ifølge Lene Rasmussen, skadedirektør hos Gjensidige, kunne mange af disse tilfælde sandsynligvis være undgået, hvis bilister var mere omhyggelige med at sikre deres last før afrejse. Hun understreger risikoen for både andre bilister, der kan blive ramt eller må undvige tabte genstande, og for de ansatte, der rykker ud for at rydde op.

Hendelserne involverer tabt gods fra både erhvervskøretøjer og private køretøjer og omfatter en bred vifte af genstande fra store byggematerialer og cykler til mindre ting som spande og værktøj. Størrelsen på genstandene er ikke altid det afgørende for deres potentiale til at skabe trafikfare, hvorfor sikring af lasten er essentiel, uanset dens størrelse.

Lene Rasmussen appellerer til bilister om at sikre deres gods ordentligt, idet selv mindre genstande på kørebanen kan forårsage alvorlige ulykker, når bilister pludseligt forsøger at undvige eller bremser op.

Rigspolitiet påpeger, at tabt gods kan medføre bøder og i alvorlige tilfælde endda betinget frakendelse af kørekortet.

Skulle du støde på tabt gods på en statsvej og ikke er i stand til selv at fjerne det, opfordres du til at kontakte Vejdirektoratets Trafikcenter på telefonnummer 80202060.