Vigtig besked til alle danskere: Nu sker det

06/10/2021 11:49

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Fra i dag bliver NemID til MitID

Hele Danmark får fra i dag et nyt digitalt ID. MitID skal styrke vores digitale sikkerhed og gøre os klar til fremtiden. De første NemID-brugere får nu besked om, at de kan få MitID.

I dag tages der hul på en meget stor omlægning af det digitale Danmark, når de første NemID-brugere får besked i Digital Post og af deres bank om, at de nu kan få MitID.

MitID skal bruges til alt det, vi er vant til at bruge NemID til, fx at logge på netbank, borger.dk og kommunikere med det offentlige. Med MitID styrkes sikkerheden, så det også i fremtiden vil være trygt at benytte sit digitale ID på nettet.

Med MitID styrker vi det digitale Danmark og sikrer, at vi fortsat kan færdes trygt på nettet med vores digitale ID. Nu begynder overgangen til MitID, hvor flere end fem millioner borgere over de kommende måneder skal begynde at tage det nye ID i brug – og det skal være en tryg oplevelse for alle. Derfor får alle NemID-brugere i disse dage et brev i Digital Post, hvor de får at vide, hvad de skal gøre for at få MitID, ligesom der vil være grundig information og hjælp at hente i overgangen til hele Danmarks nye digitale IDAdam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrrelsen og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, udgør tilsammen partnerskabet bag MitID. 

MitID er siden juni blevet testet af flere tusinde testpersoner, der har været med til at sikre, at systemet er nemt og trygt at bruge fra start.

For blandt andet at sikre, at alle kan få den hjælp, de har brug for, vil overgangen til MitID ske over en længere periode, hvor et afgrænset antal NemID-brugere ad gangen kan få MitID.

De fleste får MitID via deres net- eller mobilbank, og alle NemID-brugere vil få besked, når det er deres tur til at tage det nye MitID i brug.

Det gør de, når de logger ind i deres net- eller mobilbank. De, der ikke har netbank, får besked via Digital Post.

MitID er udviklet og ejet i et unikt partnerskab mellem det offentlige og pengeinstitutterne for at sikre, at man også fremover kun skal bruge ét digitalt ID, uanset om man logger på sin bank eller på fx borger.dk. Bag partnerskabet står Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark som ligeværdige ejere, der i fællesskab er med til at styrke den digitale infrastruktur i Danmark.

MitID er det største offentlig-private it-projekt til dato, og at få alle NemID-brugere over på MitID er en stor opgave, som vi går til med ydmyghed. Overgangen kommer til at tage noget tid, og der vil være en periode hvor vi alle sammen skal vænne os til at bruge MitID. Derfor står bankerne også klar til at hjælpe alle nye brugere godt i gang. Vi er stolte af at bidrage til digitaliseringen af Danmark og at sikre, at det også i fremtiden bliver trygt for os alle at benytte vores digitale ID på nettet Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark

Med det nye MitID kan man logge på sin netbank og offentlige selvbetjeningsløsninger som eksempelvis skat.dk, borger.dk og sundhed.dk.

I de kommende måneder vil en lang række organisationer og virksomheder blive koblet på løsningen, så man fremover kan bruge MitID til endnu flere private og offentlige tjenester på nettet.

Da overgangen til MitID sker over en længere periode, vil der i en periode være steder og situationer, hvor man fortsat skal bruge sit NemID. Derfor skal man i overgangsperioden beholde sin NemID nøgleapp og sit nøglekort.

Sikkert at bruge
MitID er nemt og sikkert at bruge, og der er lagt vægt på at sikre en god overgang til det nye digitale ID, uanset brugernes digitale færdigheder.

Bankerne står klar til at hjælpe deres kunder med at komme godt i gang med MitID, ligesom der er etableret en offentlig MitID Support.

Endelig lancerer Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark i denne uge en landsdækkende kampagne for at få alle godt i gang med MitID.

Alle NemID-brugere får i løbet af de kommende måneder direkte besked via netbank, mobilbank eller Digital Post, når det er deres tur til at få MitID.