Naturen viser sig fra sin smukkeste side, når temperaturen falder og efteråret gør sit indtog. Men med det kølige vejr kommer også flere potentielle farer for vores firbenede venner – blandt andet giftige svampe, nedfalden frugt og havens blomsterløg, som kan udgøre alvorlige risici for hunde.
Det skriver Agria i en pressemeddelelse.
Efteråret er et fantastisk tidspunkt til skovture med hunden og til at opleve naturens forandringer, men de lavere temperaturer bringer desværre også en række farer med sig.
Her er seks ting, du skal være opmærksom på:
Kastanjer
Kastanjefrugten, dens blade, blomster og bark indeholder glycosidet aesculin, som er giftigt for hunde. Især hvalpe og unge hunde kan dog synes, det er sjovt at lege med kastanjer. Udover risikoen for forgiftning kan kastanjer sætte sig fast i mave-tarmsystemet, hvilket kan kræve en operation.
Svampe
Når vi tænker på giftige svampe, er fluesvampen ofte den første, vi kommer i tanke om, men der findes mange slags vilde svampe i forskellige former og farver. Det kan være svært at kende forskel på de spiselige og de giftige svampe, så hvis din hund får fat i en ukendt svamp, kan det resultere i opkast, diarré og rystelser. Nogle svampe kan blot give maveproblemer, mens andre kan være livsfarlige. Mistænker du, at din hund har spist giftige svampe, bør du straks tage den til dyrlægen og, hvis muligt, tage en prøve af svampen med.
Agern
Agern indeholder garvesyre, som kan give maveproblemer hos hunde. I store mængder kan det medføre nyre- og leverskader. Grønne agern har højere niveauer af tanniner og er mere giftige end de brune. Ud over toksiciteten kan agern blokere hundens tarmsystem, hvilket kan gøre en operation nødvendig.
Nedfaldsfrugt
Efteråret betyder æbler og pærer i haverne. Når frugten ligger på jorden, kan den tiltrække snegle, som bærer hjertelungeorm. Hunden kan blive inficeret ved at slikke på eller spise snegle, hvilket kan føre til symptomer som hoste, vejrtrækningsbesvær, træthed og opkastning. Gæringsprocessen i nedfalden frugt danner også alkohol, som kan føre til alkoholforgiftning, hvis hunden indtager for meget.
Blomsterløg
Efteråret er ideelt til at plante blomsterløg, men det er vigtigt at holde øje med hunden, når du gør det. Løg fra blandt andet påskeliljer, tulipaner og krokus er giftige og kan give alvorlige maveproblemer hos hunde, da de indeholder mere koncentrerede toksiner end andre plantedele.
Rotte- og musegift
Når kulden trænger sig på, søger mus og rotter varme steder at overvintre, og mange vælger at lægge rotte- og musegift ud. Men giften er ofte tiltrækkende for hunde. Sørg derfor for at placere giften uden for hundens rækkevidde. Hvis din hund har indtaget gift, eller du har mistanke om forgiftning, skal du straks kontakte dyrlægen.
For hundeejere er det vigtigt at være opmærksomme på disse risici og handle hurtigt ved tegn på forgiftning.