Vær opmærksom på giftige buketter: Importerede blomster kan ofte indeholde sprøjtegift

09/08/2024 15:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Blomster importeret fra lande, som ikke er medlem af EU, vil ofte indeholde sprøjtegift, som er ulovligt i Danmark.

Mest læste i dag

Billige blomster fra lande uden for EU indeholder ofte sprøjtegifte, som ikke ville blive godkendt til brug af gartnere og landmænd herhjemme. Alligevel er det tilladt at importere disse blomster. Det er bemærkelsesværdigt, at nogle af de sprøjtegifte, vi ikke må bruge, ofte bliver fremstillet i EU-lande som Danmark.

Dette fremgår af en pressemeddelelse fra Via Ritzau.

Mange danskere elsker at forkæle deres kære med en buket blomster, og i dag er de importerede buketter så billige, at vi årligt importerer omkring 160.000 tons blomsterprodukter (2020).

Desværre følger der ofte rester af sprøjtegifte med importen, især fra stoffer, der ikke er godkendt til brug i EU. Mange blomster importeres fra lande uden for EU til eksempelvis Holland og Tyskland, før de bliver sendt videre til Danmark.

Forbrugerne kan derfor risikere at komme i kontakt med disse sprøjtegifte gennem hudkontakt eller indånding, når de håndterer blomsterne. Når blomsterne bortskaffes, kan rester af sprøjtegifte og deres nedbrydningsprodukter udgøre en risiko for miljøet.

I EU gælder der strenge regler om, at sprøjtegifte kun må anvendes, hvis de er godkendt af myndighederne. De samme regler gælder ikke nødvendigvis i de lande, hvor blomsterne stammer fra. Desværre har EU endnu ikke fastsat regler for importerede blomsterprodukter med rester af sprøjtegifte, selvom der er regler for fødevarer.

Eksporten fortsætter, på trods af at EU har vurderet sprøjtegiftene som så farlige for miljø og sundhed, at de ikke tillader anvendelse af dem på deres egne marker. FN og eksperter har kritiseret denne praksis som både hyklerisk, skammelig og en mulig krænkelse af menneskerettigheder.

En undersøgelse foretaget af ngo-medierne Unearthed og Public Eye viser, at Danmark sammen med andre EU-lande eksporterede over 81.000 tons ulovlige sprøjtegifte til lande uden for EU i 2018, og denne tendens fortsætter.