Udenlandsk kød har smittet mindst 22 danskere med salmonella

13/09/2023 19:46

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Importeret kyllingekebabkød fra Polen har gjort flere danskere syge.

Mest læste i dag

I sidste uge opdagede Fødevarestyrelsen salmonella i en sending frossen kyllingekebab fra Polen, hvorefter denne sending blev trukket tilbage fra markedet. Efterfølgende analyser har afsløret, at det drejer sig om den samme type salmonella, der har forårsaget sygdom hos 22 danskere i tidsrummet mellem maj og august 2023.

Informationen kommer fra en officiel meddelelse fra Fødevarestyrelsen, som også påpeger, at der er en mulighed for, at der kan være flere smittede, da ikke alle, der er blevet ramt af salmonellainfektionen, er blevet testet af en læge.

Det påvirkede kyllingekebabkød blev distribueret til restauranter.

Luise Müller, en epidemiolog ved Statens Serum Institut, udtalte: "Undersøgelsen af dette salmonellaudbrud har været omfattende. Dels involverede det et internationalt samarbejde for at sammenligne salmonellaprøver fra både mennesker og fødevarer. Dels blev patienter i Danmark interviewet, og det blev fastslået, hvor det kyllingekebabkød, de havde spist, stammede fra. Vi har nu dokumenteret en klar sammenhæng mellem salmonellatypen i kyllingekebabkødet og salmonellatypen i de danske tilfælde."

Marianne Sandberg, en seniorforsker og forskningsgruppeleder ved DTU Fødevareinstituttet, bemærkede: "Generelt er det spisestederne ansvar at sikre, at forbrugerne ikke bliver syge af den serverede mad. Salmonellabakterierne kan ikke overleve ved varmebehandling over 75 grader."

Fødevarestyrelsens enhedschef, Lene Mølsted Jensen, udtalte også: "Kyllingekebabkødet fra Polen blev forstegt og skulle yderligere varmebehandles inden spisning. Dette er en vigtig lære for restauranter og kebabsteder, som bør være ekstra opmærksomme på korrekt håndtering og grundig gennemstegning af kyllingekebabkød for at forhindre gentagelser af denne situation."