Tjek din lønseddel: Disse danskere får flere penge udbetalt end de plejer

26/05/2025 19:37

|

Emil Martesen

Foto: Privat
Tjek din lønseddel.

Andre læser også

Maj måned betyder for mange danskere, at det snart er tid til ferie – og for de fleste lønmodtagere er det også tiden, hvor ferietillægget tikker ind på kontoen.

En ekstra udbetaling for mange, men samtidig en potentiel skattemæssig faldgrube.

Sådan lyder det i en advarsel fra en skatteekspert hos Skatteguiden, som redaktionen har modtaget.

Hvorfor får man ferietillæg?

Historisk har der været to ferieordninger: ferie med løn og ferie uden løn. Det udviklede sig til, at man enten fik ferie med løn eller 12,5 % af lønnen som feriepenge. Det viste sig dog, at 12,5 % i feriepenge faktisk gav en højere samlet udbetaling end ferie med løn.

For at udligne forskellen blev det ved lov besluttet, at lønmodtagere med ferie med løn også skal have et ferietillæg på mindst 1 % af deres ferieberettigede løn. 

“Det er i bund og grund et spørgsmål om ligestilling mellem forskellige ferietyper. Ferietillægget sikrer, at ingen bliver økonomisk stillet dårligere, bare fordi de har ferie med løn fremfor feriepenge,” forklarer Sepehr Izadi, Skatteekspert i Skatteguiden. 

Hvordan beregnes ferietillægget?

Det er arbejdsgiveren, der udbetaler ferietillægget, og det udgør typisk 1% af den ferieberettigede løn optjent i ferieåret.

Nogle overenskomster eller individuelle aftaler kan dog give ret til et højere tillæg, fx 1,5% eller helt op til 3%. 

Udbetalingen sker typisk i maj måned for ferie optjent fra december til maj, og i august måned for ferie optjent fra juni til august.

Det betyder, at en gennemsnitlig dansker med en månedsløn på f.eks. 35.000 kr. og et ferietillæg på 1%, kan forvente en ekstra indkomst på 3.150 kr. i maj, og en ekstra indkomst på 1.050 kr. i august måned. 

“Mange bliver overraskede”

Ferietillægget er skattepligtigt, og hvis det ikke allerede er indregnet i forskudsopgørelsen, kan det føre til, at skatten pludselig ikke passer. 

“Maj kan ende som en måned med en usædvanligt høj indkomst. Og hvis det ikke er taget højde for i din forskudsopgørelse, kan det resultere i restskat året efter,” advarer Sepehr Izadi, Skatteekspert i Skatteguiden. 

Han anbefaler derfor, at man tjekker sin forskudsopgørelse, så man sikrer, at den stemmer overens med ens faktiske indkomst.