Tandlæger advarer: 72 procent af danskerne gør det ikke

07/05/2025 07:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Tandlægeforeningen / Via Ritzau
Danske tandlæger ser en foruroligende tendens.

Andre læser også

Rundt omkring i landet oplever tandlæger i stigende grad, at patienter afslår den fagligt bedste behandling – simpelthen fordi de ikke har råd.

En ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen viser, at 72 procent af tandlægerne dagligt eller flere gange ugentligt møder patienter, der takker nej til nødvendig tandbehandling af økonomiske årsager. I 2023 var tallet 69 procent, så tendensen er stigende.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 260 tandlægeklinikker, og resultatet vækker bekymring hos Tandlægeforeningens formand, Torben Schønwaldt.

– Det er dybt bekymrende, at patienter må afvise nødvendig behandling, fordi de ikke har råd. Forestil dig, hvis syv ud af ti praktiserende læger oplevede, at patienter vendte i døren på grund af økonomi – det ville være helt utænkeligt i Danmark, hvor lægebesøg er gratis. Men når det handler om tænder, skal folk selv betale, påpeger han.

Hver tredje går ikke regelmæssigt til tandlæge

Tal fra Danske Regioner og Danmarks Statistik viser, at en tredjedel af befolkningen ikke besøger tandlægen regelmæssigt. Ifølge Torben Schønwaldt øger det risikoen for, at sygdomme i munden udvikler sig og skaber mere omfattende problemer.

– Det er bekymrende, at så mange undlader at gå til tandlægen. Og når mange af dem, der faktisk møder op, ikke har råd til behandling, står vi med en stor gruppe mennesker, som ikke får den hjælp, de har brug for, siger han.

Økonomisk ulighed i tandplejen

Der er en tydelig social slagside i adgangen til tandpleje. Personer med høje indkomster går oftere til tandlæge end dem med lavere indkomster. Det skyldes blandt andet den høje egenbetaling, som især rammer pensionister, lavtlønnede, kronisk syge og socialt udsatte grupper.

– Vi har reelt fået et A- og et B-hold i tandsundhed, og det er en uholdbar udvikling. Flere mennesker bør have ret til større offentlige tilskud, så tandbehandling bliver mere lige tilgængelig for alle, siger Schønwaldt og opfordrer politikerne til handling.

– Jeg håber, at forhandlingerne om en ny aftale for voksentandplejen vil fokusere både på de økonomiske rammer og på egenbetalingen. Hvis vi vil bevare en høj tandsundhed i Danmark, kræver det et markant løft, understreger han.