Tallet er rekordhøj i 3 ud af 11 landsdele

20/10/2021 08:47

|

Christina Hansen

Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Mest læste i dag

Kun i Østjylland, Østsjælland og Københavns Omegn sætter lønmodtagerbeskæftigelsen rekord, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Samtidig er lønmodtagerbeskæftigelsen lavere end før finanskrisen i de fleste landsdele.

Lønmodtagerbeskæftigelsen i Danmark har aldrig været så høj, som den er lige nu. I andet kvartal af 2021 var der 2.814.717 personer i beskæftigelse på landsplan.

Men nu viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at rekorden langtfra er landsdækkende. Kun 3 ud af 11 landsdele har rekordhøj beskæftigelse.

”Vi er kommet økonomisk godt ud af coronakrisen og har gang i et historisk opsving, men selvom beskæftigelsen sætter rekord på landsplan, er det langtfra et fænomen i alle egne af landet. Det er en vigtig nuance at have med,” siger senioranalytiker Sofie Holme Andersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Lønmodtagerbeskæftigelsen er dog højere end før coronakrisen i alle landsdele bortset fra Byen København.

Lønmodtagerbeskæftigelsen i dele af landet er fortsat lavere end før finanskrisen

Analysen viser også, at lønmodtagerbeskæftigelsen er lavere end før finanskrisen. Kun i de fire landsdele Byen København, Københavns Omegn, Østjylland og Østsjælland er beskæftigelsen højere end før finanskrisen.

”Selvom beskæftigelsen i Danmark er knap 100.000 personer højere end før finanskrisen, så er der stadig 7 ud af 11 landsdele, hvor beskæftigelsen er lavere. En årsag er nok, at der har været bevægelser af fraflytninger fra landsdelene i de 13 år, der er gået, men det kan også skyldes, at flere pendler og simpelthen arbejder i en anden landsdel, end de bor i,” siger Sofie Holme Andersen.

Analysens hovedkonklusioner

  • Det er kun i Københavns Omegn, Østjylland og Østsjælland, at beskæftigelsen er rekordhøj.
  • Lønmodtagerbeskæftigelsen er knap 10.000 lavere i Byen København end før coronakrisen. I alle andre landsdele er lønmodtagerbeskæftigelsen højere. Det gælder også på landsplan.
  • Det står i kontrast til efter finanskrisen, hvor det primært var Jylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland, der var lang tid om at komme tilbage på det gamle beskæftigelsesniveau. Faktisk har de landsdele stadig færre beskæftigede end før finanskrisen.