Styrelse: Det er en farlig cocktail - pas på!

30/12/2021 11:35

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Fyrværkeri og blæsevej kan være en farlig cocktail.

Blæst og fyrværkeri er en farlig kombination.

Nytårsaftensdag melder DMI, at der kan blæse over syv meter i sekundet.

Sikkerhedsstyrelsen advarer om, at danskerne skal passe ekstra på, hvis de vil fyre fyrværkeri af i løbet af dagen. Når det blæser over fem meter i sekundet, skal man fordoble sikkerhedsafstanden.

”På fyrværkeriet står der, hvor lang sikkerhedsafstand man skal holde til personer. Det er en god idé at øge den afstand, når det blæser, så man mindsker risikoen for skader. Og så skal man naturligvis stadig huske beskyttelsesbriller”, siger produktchef i Sikkerhedsstyrelsen Kirstine Gottlieb.

Vejrmeldingen lover også nedbør flere steder i landet. Derfor skal man være særligt opmærksom på opbevaringen af fyrværkeri, som skal opbevares tørt helt, indtil det skal fyres af. Vådt fyrværkeri kan ændre egenskaberne ved fyrværkeriet - det betyder, at det kan springe på en uhensigtsmæssig måde eller med forsinkelse.

”Det er en god idé, kun at tage et enkelt stykke fyrværkeri med ud ad gangen og lade resten stå i tørvejr. Fyrer man vådt fyrværkeri af, kan man risikere at produktet ændrer karakter og affyrer på en anden måde end forventet”, siger Kirstine Gottlieb.

Sikkerhedsstyrelsen gør særligt opmærksom på, at der i vindretningen skal være dobbelt så stor afstand til bygninger og beplantning, der kan antændes. Det betyder, at der skal være mindst 20 meter til åbninger i bygninger, og man skal holde sig mindst 400 meter fra bygninger med stråtag, bevoksning og brændbart materiale, når der skydes raketter af i blæsevejr.