Sikkerhedsstyrelse med opfordring: Vær opmærksom på dette!

09/08/2021 12:17

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Se dig for når du køber og bruger en oplader

Se dig for når du køber og bruger en oplader.

Sådan lyder opfordringen nu fra Sikkerhedsstyrelsen.

I en pressemeddelelse opfordrer styrelsen danskerne til at se dig godt for.

Hvert år kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen en del af de usb-opladere, der sælges til danske forbrugere, og de oplyser at der hver gang er der problemer med en væsentlig del af opladerne.

Sikkerhedsstyrelsen har netop offentliggjort en kontrol de har lavet af 40 USB-ladere i 2020.

Blandt dem var det kun hver fjerde, der var helt i orden.

Fem af produkterne var det tilstrækkeligt med vejledning til fabrikanten eller importøren, mens der var 24 produkter, hvor salget blev stoppet eller produktet tilbagekaldt fra forbrugerne eller hvor fabrikanten eller importøren skulle udbedre fejl.

"Vi konstaterede i ni tilfælde, at der var så alvorlige fejl ved usb-opladerne, at vi måtte give påbud om at få produkterne kaldt tilbage fra forbrugerne, mens yderligere én forhandler frivilligt kaldte sit produkt tilbage. Derudover var der syv produkter, hvor vi krævede salget stoppet, og en forhandler valgte selv at stoppe salget. Det er alt for mange produkter med alvorlige fejl, når det drejer sig om et produkt, som stort set alle danskere har i hjemmet og som kan være skyld i både stød og brand," siger vicedirektør Christian Thorhauge, Sikkerhedsstyrelsen.

Flere undersøgelser

Sikkerhedsstyrelsen undersøger og kontrollerer hvert år et udvalg af de usb-opladere, der er på markedet i Danmark.

I 2019 blev der kontrolleret 37 opladere, og blandt dem var der seks produkter, der blev krævet tilbagekaldt fra forbrugerne og to produkter, hvor forhandlerne valgte frivillig tilbagekaldelse. Der var kun otte produkter helt uden fejl og mangler.

Nu kommer sikkerhedsstyrelsen med en opfordring til danskerne - kig efter afsenderen.

Det kan være vanskeligt for en forbruger at gennemskue, om en usb-oplader er i orden.

Men erfaringen fra Sikkerhedsstyrelsens kontrol er, at man skal se efter opladere, der er korrekt CE-mærkede og har kontaktoplysninger på fabrikanten og evt. importøren.

"Når en fabrikant CE-mærker et produkt, skal der være dokumentation for, at produktet lever op til reglerne på området. Derudover har vores kontrol vist, at hvis mærkningen på en oplader er mangelfuld, er der to en halv gang større sandsynlighed for, at produktet heller ikke er i orden," siger Christian Thorhauge.

Ud over at kontrollere mærkningen og handle hos en forhandler, man har tillid til, opfordres børn og voksne også til at følge nogle enkle råd, når telefonen skal lades op.

"Man skal undgå at placere telefonen på et underlag, der kan brænde, og man skal holde øje med opladeren, når den er i brug. Så har man gjort, hvad man kunne for at undgå alvorlige skader, hvis opladeren skulle fejle," nævner Christian Thorhauge.

Hvis en oplader overopheder eller i øvrigt svigter, vil Sikkerhedsstyrelsen gerne have information om det.

"Vi kan ikke kontrollere samtlige produkter på markedet, men anmeldelser giver os mulighed for at se nærmere på produkter, der ikke lever op til kravene," siger vicedirektøren.