Sådan falder du i søvn på to minutter - Prøv en metode, som videnskabsfolk har udviklet til soldater i kamp

08/05/2024 22:41

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
Har du problemer med at falde i søvn? Kan du ikke koble fra om aftenen, og tager det lang tid at slukke tankemylderet, berolige sindet og endelig synke ned i en dyb søvn? Prøv denne nemme teknik, lidt øvelse, og problemerne burde forsvinde.

Mest læste i dag

Søvn er vigtig for at få den nødvendige energi, understøtte immunforsvaret, stofskiftets funktion og regenereringen af alle væv i kroppen.

Undersøgelser har vist, at mere end halvdelen af de voksne i Europa har kroniske problemer med sund og kvalitetsrig søvn.

Dårlig søvn: Hjerteproblemer og diabetes

Eksperter anslår, at det menneskelige legeme behøver otte til ni timers søvn dagligt for ikke at lide overlast, så alle organer kan fungere uden problemer.

En nylig undersøgelse fra det britiske firma Nuffield Health fandt endda, at den gennemsnitlige voksen sover mindre end seks timer i gennemsnit, hvilket er kritisk lavt.

Dette underskud kan før eller senere manifestere sig i sundhedsproblemer.

Søvnmangel er et farligt fænomen og siges at være en af årsagerne til psykiske lidelser, herunder depression, hjerteproblemer, fordøjelsesproblemer og diabetes.

Måske er det også derfor, metoden, der anvendes af amerikanske soldater, for nylig er blevet et hit ikke kun på sociale medier, hvor mange roser den som en nærmest mirakuløs måde at slippe af med ophobet stress, lindre angst og fremkalde en behagelig og fredelig søvn.

Hvad er den militære søvnmetode?

Den militære søvnmetode er en teknik designet til hurtigt at falde i søvn.

Den blev udviklet af militære psykologer ved US Naval Academy specifikt for amerikanske soldater.

Målet var at gøre stressede og udmattede soldater i stand til at hvile i et fysisk og følelsesmæssigt krævende og anstrengende miljø. Så den er designet til at fungere under ekstreme forhold, hvor folk er under stort pres.

Sådan afslapper du kroppen

Grundlaget er erhvervelsen af enkle teknikker, hvor du systematisk og bevidst slapper af og slukker kroppen, gradvist fra hovedets top til tæernes spidser. Fremgangsmåden er som følger:

Først slapper du af i ansigtet.

Start med panden, fokuser så på øjnene, kinderne, kæberne, fokuser på dyb og rolig vejrtrækning.

Sænk skuldrene så lavt som muligt. Dette vil frigøre spændingen.

Lad armene ligge frit langs kroppen, inklusive håndfladerne og fingrene.

Forestil dig en behagelig varme, der spreder sig fra dit hoved til dine tæer.

Arbejd dig ned ad en arm ad gangen, slap af hver del en ad gangen og ånd langsomt og roligt.

Tag en dyb indånding og slap af i brystet. Indånd langsomt og ånd ud nedad i maven.

Frigør begge ben gradvist. Forestil dig følelsen af varme, der spreder sig gennem dine lår, knæ, lægge og fødder.

Ryd dit sind for al stress. Hvordan? Forestil dig et af disse scenarier: Liggende i en kano på en stille sø med intet andet end en klar blå himmel over dig, eller liggende i en behagelig hængekøje i haven ved solnedgang.

Gentag mantraet igen og igen i dit sind: Jeg tænker ikke på noget.

Yoga og meditation hjælper

Hvis du har problemer med at slappe af i kroppen, så prøv scanningsteknikken, som er velkendt blandt dem, der dyrker yoga og meditation. Det er en fokuseret og bevidst styring af kroppen fra hoved til tå, hvor du intenst opfatter alle fornemmelser.

Dette sender signaler til musklerne og tillader dem at slappe af. Med regelmæssig træning siges den amerikanske militære metode at være effektiv for over 95% af mennesker inden for omkring seks uger.

Dog kræver mestring af denne teknik et par ugers øvelse, og processen med at lære at bevidst slappe af i sind og krop er ikke uden en masse tålmodighed.