Regering med opfordring til Black Friday: Pas på disse farlige varer

26/11/2021 08:58

|

Christina Hansen

Foto: Sparekassen Kronjylland

Mest læste i dag

Hver femte dansker er i tvivl om et produkt er ægte eller falsk, når de handler på nettet. Det gælder særligt børn og unge. Derfor opfordrer regeringen danskerne til at passe ekstra på, når de handler online på en af landets største tilbudsdage.

Det kan være svært at sige nej til et godt tilbud, når butikkerne bugner med nedsatte varer på Black Friday.

Men i nogen tilfælde er tilbuddet for godt til at være sandt. Kopivarer er nemlig fortsat et stort problem - især når man handler på nettet.

18 pct. af de danske unge mellem 15 og 24 år har købt kopivarer uden at ville det, når de f.eks. har handlet tøj, sko, elektronik og makeup på nettet, viser tal fra den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO.

Det er derfor vigtigt at se sig godt for, så man undgår at blive snydt i dag på Black Friday, siger erhvervsminister Simon Kollerup:

”Som forbruger kan det være svært at gennemskue om en vare er ægte eller falsk, når man sidder bag en skærm og handler. Men på en dag som i dag, skal vi alle være ekstra opmærksomme, så vi ikke ender med at få fingrene i farlige produkter, som fx opladere, der kan bryde i brand. De kriminelle bagmænd, der står for det ulovlige salg, er desværre skruppelløse, og det gør ondt i maven både som far og som forbruger, at det sker. Det er et problem, som vi fra regeringens side, er meget opmærksomme på, for det skal være trygt for os alle at handle online.”

Folketinget vedtog sidste år en ny produktlov, der gav Sikkerhedsstyrelsen flere kontrolredskaber bl.a. ved via domstolene at blokere for adgangen til hjemmesider og platforme, hvor der gentagne gange er blevet solgt farlige og ulovlige produkter.

Manglen på varer, kan gøre risikoen for at blive snydt større

Ifølge Patent- og Varemærkestyrelsen forfalskes nærmest alle typer af produkter på nettet f.eks. kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik. De falske produkter kan være farlige for forbrugerne, da de kriminelle gerne benytter billige, farlige og i nogle tilfælde sundhedsskadelige stoffer.

”Der er mange fristende tilbud og spotpriser på Black Friday og i perioden op til jul. Hvis du bevæger dig ind på ukendte webshops, som du normalt ikke ville handle på, så er et grundlæggende råd, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Her er det vigtigt at huske sin kritiske sans, inden man hurtigt klikker videre på ”køb-knappen” i kampen om det gode tilbud, ” siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Hos Toldstyrelsen mærker man også travlheden her op til jul.

”De sidste par år har vi set flere og flere kopivarer i vores toldkontrol, og særligt frem mod jul har vi travlt. Vi tilbageholder alt fra pakker med falske ure, mobiltelefontilbehør og tøj til tasker bestilt hjem fra netbutikker uden for EU,” siger Trine Dancygier, funktionsleder i Toldstyrelsen.