Potentielt Jord-rammende asteroide på 50 meter, rammer måske Jorden på Valentinsdag: Kan få store konsekvenser

11/08/2023 20:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
En indtil for nyligt ukendt asteroide er øverst på NASA's liste over asteroide-trusler.

Mest læste i dag

NASA har gjort en hidtil ukendt opdagelse af en asteroide, hvis mulige indvirkning på Jorden volder bekymring. Denne rapport kommer fra Illustreret Videnskab.

I de kommende år vil denne asteroide passere utroligt tæt på Jorden, og der er endda en potentiel risiko for kollision ifølge NASA's vurdering.

Der er specifik bekymring omkring den 14. februar 2046, også kendt som Valentinsdag, hvor det nordamerikanske rumagentur mener, at asteroiden kunne støde sammen med vores planet.

Selvom sandsynligheden for dette er beregnet til 1 til 560, må NASA understrege den betydelige statistiske usikkerhed i deres beregninger.

Ikke desto mindre eksisterer der en reel risiko. Måske lyder størrelsen på 50 meter i diameter ikke som meget, men ifølge Illustreret Videnskab kan dette være tilstrækkeligt til at forårsage omfattende ødelæggelse.

Sådan en asteroide kan udløse en eksplosion svarende til hele 12 megatons, en kraft der er 570 gange mere potent end atombomben, der blev afgivet over Nagasaki under Anden Verdenskrig.

Dette faktum er vel dokumenteret gennem historien. I 1908 ramte en asteroide af lignende størrelse Tunguska-floden i Sibirien, hvilket heldigvis ikke skete nær nogen bebyggelser. Ikke desto mindre blev omkring 80 millioner træer udslettet af asteroiden.

Det er derfor en potentielt katastrofal begivenhed, der kunne finde sted den 14. februar 2046. '2023 DW' er således placeret øverst på NASA's liste over potentielle asteroide-trusler.

Asteroiden er dog kun vurderet til en skala på 1 på Torino-skalaen, som måler truslen fra asteroiden mod Jorden.

Torino-skalaen strækker sig fra 0 til 10, hvor 0 indikerer, at en asteroide med sikkerhed ikke vil påvirke Jorden, mens 10 indikerer, at en asteroide med sikkerhed vil kollidere med Jorden med så alvorlige konsekvenser, at det kan true "civilisationen, som vi kender den."

NASA har offentliggjort på Twitter, at de nøje overvåger '2023 DW', og de vil informere offentligheden, hvis asteroiden når niveau 3 på Torino-skalaen.