Pas på! Du bør straks skifte til dette foder

03/12/2021 09:07

|

Christina Hansen

Foto: Dyrenes beskyttelse

Mest læste i dag

Om vinteren vil mange mennesker gerne hjælpe havens fugle.

Det er dog vigtigt at vælge de rigtige fodermetoder, da ikke alle er lige gode.

Det klassiske foderbræt skat skiftes ud med en foderautomat, og mejsekuglerne der købes i supermarkedet skal droppes, for i stedet at lave egen fedtblanding til naturens kogler, sådan skriver Dyrenes beskyttelse i en Pressemeddelelse.

Der er mange mennesker, der gerne vil hjælpe havens fugle når temperaturen falder og maden bliver knap. Der er dog nogle hensyn der skal tages, for at sikre at fuglene ikke tager skade.

Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge. Problemet er at mange fugle lægger og træder rundt i afføring i de samme korn. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene.

Det er også en god idé at undgå de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne.

De er lavet af en hård fedtblanding, som ofte er iblandet ligegyldige frø. Det svarer til junkfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Han guider her til alternativer til det dårlige fuglefoder:

- I stedet for foderbrættet og mejsekugler fra supermarkedet bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler spredt på græsplænen.

En foderautomat til frø kan købes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet.

Hvad frø og kerner angår, er der en sammenhæng mellem hvilke frø der fyldes i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene bestemmer om det for eksempel er spurve eller mejser, der benytter foderautomaten.

- Hampefrø er mest for fugle, der spiser små frø på stedet. Det gælder spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der foretrækker enten at spise store frø på stedet eller til mejser og musvitter, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten, fortæller Michael Carlsen.

Det er relevant at overveje hvor foderautomaten placeres, i og med at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet.

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset.

Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.