Over én million danskere har ikke svaret

22/11/2021 10:32

|

Christina Hansen

Foto: Gjendsidige

Mest læste i dag

Trods stor mangel på donorer: Over én million danskere har endnu ikke taget stilling

Der er stor mangel på organdonorer i Danmark, men alligevel har hver tredje dansker endnu ikke taget stilling til, hvorvidt de vil donere deres organer efter de er gået bort. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

I slutningen af 2020 stod 408 personer i Danmark på venteliste til et organ. Fælles for dem alle er, at deres bedste håb for overlevelse skal findes hos andre danskere, der har taget stilling til at donere deres organer i tilfælde af, de bliver konstateret hjernedøde. 

Men på trods af den store mangel på organdonorer i Danmark er der stadig flere end én million danskere, der ikke har taget stilling til, hvorvidt de vil donere deres organer i tilfælde af, de mister livet. 

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige. 

Her svarer 35 procent af de adspurgt danskere, at de endnu ikke har taget stilling til organdonation, mens 45 procent svarer, at de har sagt ja til at være organdonorer og 15 procent siger, de har takket nej til at være donor. 

Den resterende del af de adspurgte har ikke ønsket at svare. 

Og selvom det kan lyde som en succes, at det kun er hver tredje dansker, der ikke har taget stilling til organdonation, så er det vigtigt at huske på, at det kræver rigtig mange donorer, for at så få som muligt skal vente forgæves på hjælp. lyder det fra Louise Brix, der er fagansvarlig for Sundhed hos Gjensidige. 

”Corona har fyldt rigtig meget de seneste år, hvor vi har været opmærksomme på at hjælpe hinanden: Men der er også andre områder, hvor vi kan bidrage forhold til vores medborgere, og der er det at tage stilling til at blive organdonor et område, der kan være livsvigtigt for de danskere, der er på venteliste til et organ,” siger Louise Brix, der i samme ombæring understreger, at bare det at tage stilling gør en enorm forskel. 

”Ved at tage stilling sørger man også for, at spørgsmålet ikke bliver overladt til de efterladte. Det kan være en helt utrolig svær situation at stå i for de nærmeste pårørende, og på den måde er en stillingtagen også en håndsrækning til dem,” siger Louise Brix. 

Du kan tage stilling til at blive organdonor på sundhed.dk