Organisation om ny opgørelse: Vi tager det meget alvorligt

05/10/2021 08:37

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Red Barnets SletDet Rådgivning har indtil videre i 2021 fået flere henvendelser om digitale krænkelser end i hele 2020 tilsammen.

For at sætte fokus på det stigende problem skyder Red Barnet i dag en skoleturné i gang, hvor unge over hele landet kommer til at debattere emnet. Det sker som en del af kampagnen ’Et Andet Valg’.

I løbet af de første ni måneder af 2021 har Red Barnets SletDet Rådgivning modtaget 1.454 henvendelser om digitale krænkelser af børn og unge.

Det er flere henvendelser end i hele 2020 tilsammen, hvor tallet lå på 1.319.

SletDet Rådgivningen oplever, at mange af de børn, unge og voksne, som henvender sig på vegne af et barn, fortæller, at de er blevet afpresset, snydt eller direkte truet til at dele intime billeder af sig selv.

Organisationen tager udviklingen meget alvorligt og lancerer nu kampagnen ’Et Andet Valg’, det skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

De oplyser at kampagnen består blandt andet af en interaktiv YouTube-serie og en turné om digitale krænkelser på skoler over hele landet. Fokus vil være på børn og unges oplevelser med at blive afpresset, bedraget og forrådt på nettet – og de veje, der er til at få hjælp.

Ifølge Red Barnets stedfortrædende generalsekretær, Janne Tynell, er der et stort behov for at nå ud til børn og unge med mere viden om digitale krænkelser.

"Selv om vi hjælper flere børn og unge via vores SletDet Rådgivning, er jeg alvorligt bekymret for, at rigtig mange ikke får den hjælp, som de har brug for og ret til. Derfor er jeg så glad for, at vi nu skyder denne store kampagne i gang og får taget de vigtige snakke om dilemmaerne på nettet med de unge selv. De er eksperterne i eget liv. Og de skal vide, hvor de kan få hjælp, hvis de har været udsat for en digital krænkelse," siger Janne Tynell.

You-Tube-serien ’Et Andet Valg’ er udviklet i samarbejde med unge og Butter Agency.

I seriens tre afsnit følger man tre forskellige karakterer, som alle kommer til at stå over for at skulle træffe valg om, hvordan de skal reagere efter at være blevet ofre for en digital krænkelse.

Handlingen er baseret på virkelige henvendelser til Red Barnets SletDet Rådgivning.

Skuespillerne i ’Et Andet Valg’ har ud over skuespillet også stået for input til replikker og selve universet i serien, der er interaktiv og beder seeren om aktivt at tage stilling til de dilemmaer, som rejser sig i forbindelse med handlingen.

Red Barnet har også lanceret et gratis undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i serien.

Skoleturné i store dele af landet
I forbindelse med lanceringen af ’Et Andet Valg’ tager Red Barnets SletDet Rådgivning på turné fra den 5.-13. oktober til ni skoler rundtomkring i landet.

Turneen vil bestå af et panel med skuespillere, instruktøren og produceren af serien, Red Barnets eksperter i digitale krænkelser og elevrepræsentanter fra selve skolen.

Derudover vil der også være influencere med store følgeskarer på TikTok og Instagram, blandt andre Oscar Rosenstrøm, Rebekka Bjerre og Osama Al Naser, med i de forskellige paneler.

Ude på skolerne vil der være oplæg fra paneldeltagerne om digitale krænkelser og være en diskussion af de dilemmaer, som knytter sig til at være ung på nettet.

Der vil også blive foretaget en måling med Red Barnets dialogværktøj Børnebarometeret, som er blevet udviklet for at give børn en tydeligere stemme i debatten om eksempelvis digitale overgreb.

Det vil være muligt for pressen at deltage i skoleturneen.

FAKTA: Disse skoler deltager i SletDet Rådgivningens skoleturné
Erritsø Fællesskole, Fredericia: 5. oktober 2021 kl. 9:30-12:30
Idrætsefterskolen Klintsøgaard, Nykøbing Sjælland: 5. oktober kl. 16:00-19:00
Kerteminde Skole, Kerteminde: 8. oktober kl. 11:15-14:15
Hellebjerg Efterskole + Juelsminde Skole, Juelsminde: 11. oktober kl. 9:30-12:30
Lyshøjskolen, Kolding: 12. oktober kl. 7:45-10:45
Silkeborg Efterskole, Silkeborg: 12. oktober kl. 13:00-15:30
Borup Skole, Borup: 13. oktober kl. 9:30-12:30
Sydøstsjællands Idrætsefterskole, Haslev: 13. oktober kl. 13:30-16:30
Efterskolen Smededal, Mørkøv: 13. oktober kl. 18:00-21:00