Nyt lovkrav vil træde i kraft den 7. juli 2024: Skal gøre trafikken mere sikker

19/05/2024 09:47

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Et nyt lovkrav træder i kraft den 7. juli 2024.

Mest læste i dag

Den seneste opgørelse over antallet af trafikdræbte viser, at Danmark har det tredje laveste antal i EU, hvilket betyder, at de danske veje er blevet mere sikre.

Selvom udviklingen er positiv, er der stadig potentiale for yderligere forbedringer af trafiksikkerheden i Danmark.

Dette fremgår af en pressemeddelelse fra De Danske Bilimportører.

Ifølge en ny opgørelse baseret på data fra Care – EU's trafikuheldsdatabase – har Danmark det tredje laveste antal trafikdræbte per million indbyggere i EU.

"Hver trafikdræbt person er én for mange, og vi er derfor glade for den markante forbedring af trafiksikkerheden. Dette kan blandt andet tilskrives de mange nye biler med moderne teknologier. Udstyr som fartpilot, sensorbremser, alarmer og vognbaneassistenter bidrager til at øge trafiksikkerheden i Danmark," siger Mads Rørvig, administrerende direktør i De Danske Bilimportører.

Lovpligtigt fra den 7. juli 2024

En undersøgelse af de 28 mest alvorlige frontalkollisioner fra september 2020 til november 2021, hvor 17 personer mistede livet og 13 blev alvorligt skadet, understreger vigtigheden af sikkerhedsudstyr. Havarikommissionen for Vejtrafikulykker konkluderer, at op til 70 procent af ulykkerne kunne være undgået, hvis bilerne havde været udstyret med vognbaneassistent – et såkaldt 'Emergency Lane Keeping System'.

Dette system styrer aktivt bilen tilbage i sin egen vognbane, hvis den er ved at overskride midter- eller kantlinjer.

Ny EU-lovgivning kræver, at alle nye biltyper skal være udstyret med dette system fra den 6. juli 2022, og det bliver et krav for alle nyregistrerede person- og varebiler fra den 7. juli 2024.

Sikkerhedsudstyr beskattes hårdt i dag

Danske bilister betaler op til 150 procent i registreringsafgift af bilens værdi, inklusive alt udstyr.

Dette gælder, uanset om det drejer sig om et større lydanlæg, dyre lædersæder eller livreddende sikkerhedsudstyr. Registreringsafgiften kan derfor få danskerne til at fravælge sikkerhedsudstyr, som ellers kunne gøre vejene mere sikre.

Den nye EU-lovgivning, der kræver, at alle person- og varebiler skal være udstyret med et 'Emergency Lane Keeping System', betyder, at bilerne vil blive væsentligt dyrere for forbrugerne på grund af den nuværende værdibaserede registreringsafgift.